Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Частник си направил септична яма на селски площад

Отпадното съоръжение на общинска земя трови с миризми български и британски жители на Димча

 

От септична яма, изградена на площада в с. Димча, се изливат отпадни води, а вонята е невъобразима, сигнализира в „Борба“ жител на селото. Проблемът е от 6 години, за него знаят както в кметството, така и в Община Павликени, но все още не е решен, а търпението на хората се изчерпва. Ето и случаят, както ни го разказа жител на с. Димча, пожелал да остане анонимен заради страх от саморазправа.

Къщата на Алексей Апостолов на площада в с. Димча, пред която си е направил септичната яма.

„Алексей Апостолов, чиято къща е в центъра на селото, си приспособи мазето за живеене и понеже то е по-ниско от градината и няма как водата да върви нагоре, реши, че може да си изкопае септична яма на площада върху общинска земя. Разби асфалта и си прокара тръби да водят до шахтите, които събират дъждовни води. Още като се случи, нашият кметски наместник го видя, но тогава не се намеси“, разказва свидетелят на случилото се.

След подадени устни оплаквания и жалби, включително и до Община Павликени, от общинския център изпращат служители на проверка, те констатират, че ямата съществува, и правят предписание собственикът да я премахне до 6 месеца. Нищо подобно обаче не се случва и вече 6 години всички търпят ужасните миризми и гледат какво ли не да се стича по площада.

Междувременно в Димча се заселват англичани в имот, съседен на този на Алексей Апостолов. И тъй като не са свикнали да търпят подобни безобразия, те също подават сигнал в края на миналата година, като за целта ползват преводач. Това се случва на 3 декември 2021 г., когато от Общината идват на проверка за пореден път. Този път с багер и в присъствието на димчанския кметски наместник Стефан Прокопиев мястото, откъдето избиват мръсните води, е разкопано. Оказва се, че действително там има прокарани ПВЦ тръби, които са проследени, че водят до ямата. Те са извадени, но самата яма остава непокътната, макар че Алексей Апостолов е предупреден устно да я отстрани сам. След тази случка отново проблемът се замита, а жителят на селото твърди, че през няколко дена водите отново потичат, намерили си място през пукнатини по асфалта.

„Проблемът ще бъде решен след последната проверка през януари 2022 г. от служители на Община Павликени. Издадена е заповед на кмета Емануил Манолов да бъде преустановено действието на ямата и закрита в рамките на 6 месеца“, коментира кметският наместник Стефан Прокопиев.

И друг екологичен проблем има в село Димча. След изчистване и запръстяване на нерегламентирано сметище по предписание на РИОСВ – Велико Търново, през миналата година се е образувало ново от недобросъвестни жители. То е в дерето, на входа на селото откъм Павликени.

„От Общината е разпоредено строителните отпадъци на димчани да се извозват с транспорт и да се депонират в Павликени. Средствата са осигурени от нея. За битовите отпадъци има организирано сметосъбиране, което се извършва всяка сряда и не е имало просрочване“, каза още Стефан Прокопиев.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Частник си направил септична яма на селски площад

 • 23.02.2022 в 10:18
  Permalink

  Манолов да удължи инсталацията от ПВЦ тръби директно към инсинератора на Вълкъ че трябва да се трупат хиляди тонове л@*на за изгаряне

  Отговор
 • 23.02.2022 в 13:04
  Permalink

  Що не идат до с. Пушево, където от години половината село е свързало тоалетните си в дъждовната канал и всичката смрад се излива в р. Янтра/ от центъра, че до реката/

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *