Забава и знаниеОбщество

Експлозивен имотен пазар във Велико Търново според Реалистимо

Ако тенденциите от изминалата 2021 година, могат да бъдат взети като показател за идващата 2022, то имотния пазар във Велико Търново може да очаква съществен растеж.

Въпреки пониженото предлагане и постоянния растеж на цените, броя сделки на годишна ставка се увеличава.

Велико Търново е развиващ се град. Повечето новопостроени сгради се намират в кварталите „Картала“, „Кольо Фичето“ и „Бузлуджа“.

През идващата 2022 година се очаква въвеждането в експлоатация на нови жилищни комплекси в кварталите „Бузлуджа“, „Зона Б“ и „Картала“.

В края на изминалата година са въведени в експлоатация 31 новопостроени сгради, цифра, която извежда Търново на челната позиция по новопостроени сгради в Северен централен район. Следван от Габрово с 25 нови сгради и Русе с 18, за формиране на челната тройка.

Градът е все по-привлекателно място за закупуване на жилища с инвестиционна цел, като купувачите са най-често хора от Русе, Силистра, Габрово и Търговище.

С постепенното отпадане на противоепидемичните мерки, и очакваното завръщане на студентите, се очаква активиране и на пазара с наемните жилища.

Велико Търново е университетски град, но миналата година пандемията наложи предимно неприсъствено провеждане на учебните занятия. Много от квартирите в този период бяха празни и това доведе до намаляване на наемите. Но тази тенденция бързо започва да отшумява, защото се очаква нормализиране на ситуацията и връщане на присъственото обучение.

Като цяло всички показатели сочат към извода, че идващата година, ще е успешна и активна за имотния пазар, въпреки доминирания от продавачите пазар, и продължаващия растеж на цените.

Експертите от Реалистимо, сайта за недвижими имоти Търново, сравняват последните имотни статистики.

Данните изнесени в Агенцията по вписванията недвусмислено сочат едно – посоката на имотния пазар във Велико Търново е напред и нагоре.

През 2021 година във Велико Търново са се сключили 4066 сделки с недвижими имоти.

Сравнено с 3230 сделки през пандемичната 2020 това е увеличение с 21 процента.

Увеличаване обема на продажби се отчита и спрямо относително успешната 2019 година.

През 2021 година са били изповядани 487 сделки повече от предпандемичната 2019, процентно увеличението е с 12 пункта.

След относително слаб старт на изминалата година, през който се наблюдаваше спад на броя сделки сравнено с първото тримесечие на предходните две години съответно с 13 процента спрямо 2020 и с 15 процента спрямо 2019.

Второто тримесечие бързо възстанови позитивния растеж на пазара. Увеличението на броя сделки беше почти двойно, с нарастване на обема сделки от 613 през 2020, на 1025 за 2021.

Като тази тенденция се запази до края на годината.

С 2393 имотни сделки последните шест месеца на изминалата 2021 година, отбелязаха 26 процентно увеличение спрямо относително свития имотен пазар през 2020 с 1892 сделки, и 22 процентен растеж спрямо последните две тримесечия на 2019 с 1964 продажби.

Изнесените по-горе данни недвусмислено сочат, че търсенето на имоти в региона се увеличава и сега е идеалният момент за продавачи да публикуват имоти за продажба за да реализират максимално добра продажна цена.

Реалистимо е портал за безплатни обяви за имоти както от частни лица, собственици, професионални агенции и брокери, така и имоти на търг от държавни и частни съдебни изпълнители, синдици и общини.

Публикувайте безплатно своята обява за продажба или наем, и нашия маркетинг екип ще се погрижи тя да достигне до всички потенциални купувачи.

Източници: Национален Статистически Институт, Агенция по Вписванията – Имотен Регистър

One thought on “Експлозивен имотен пазар във Велико Търново според Реалистимо

  • Има имоти дето им искат пари все едно че са в Холивуд!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *