Изграждат екопътека „По стъпките на Филип Тотю“ в курортното село Вонеща вода

Кметът Янко Първанов кандидатства за финансиране от 15 000 лева с разработен атрактивен проект

 

Екопътеката ще извежда туристите до къщата музей на Филип Тотю в махала Гърците.

Кметът на великотърновското курортно село Вонеща вода Янко Първанов е разработил атрактивен екопроект. Управникът на селището, което е известно с причудливата си природа, минерални извори, лековит въздух и история, кандидатства за финансиране от 15 000 лева за реализиране на заданието.

„До началото на март е срокът за подаване на проектни предложения към МОСВ и ПУДООС в рамките на национална кампания „Чиста околна среда – 2022“. Село Вонеща вода ще участва с проект „Формиране на позитивна нагласа към природата чрез екотуризъм и изграждане на екопътека „По стъпките на Филип Тотю“, сподели Първанов.

Село Вонеща вода е притегателен балнеоложки център в Хаинбоаз, на около 30 километра от Велико Търново и на 20 километра от Трявна. През планинското селище годишно преминават над 30 000 туристи.

Село Вонеща вода е притегателен балнеоложки център в Хаинбоаз, на около 30 километра от Велико Търново и на 20 километра от Трявна.

Екопътеката ще е с дължина около 2500 метра. Ще тръгва от местността Равната. Ще преминава покрай известните Гарванови стени, където през 1867 г. Филип Тотю е водил битка с турска армия. На знаковото място има поставена паметна плоча, пред която туристите ще имат възможност да се поклонят. По протежението си екопътеката ще се вие през дивната планинска природа. Предвидени са беседка и пейки за отдих. Ще бъдат поставени информационни табели с описание на характерните за района видове лечебни растения и диви животни, като ще бъдат посочени и техните местообитания. Екопътеката ще извежда туристите до къщата музей на Филип Тотю в махала Гърците. Там те ще могат да се насладят на красиви природни гледки и да чуят историческа беседа за живота и делото на легендарния войвода. Посетителите на музея ще научат, че е бил верен приятел и съмишленик на Левски, Ботев и Раковски.

През планинското селище годишно преминават над 30 000 туристи.

Още приживе Филип Тотю се превръща в легенда. Четвърт век той всява страх и ужас в турците, оцелява след 4 смъртни присъди, три пъти успява да избяга от строго охранявани затвори, а граф Игнатиев и Александър II се допитват до него къде руските войски да преминат Дунав. Само тези няколко щрихи са достатъчни, за да скицират силуета на един титаничен и достоен за преклонение българин.

„Филип Тотю, хвърковатият тоя гяурин!”, възкликва Захари Стоянов през 1885 г.

„Изграждането на екопътека ще даде добавена стойност и тласък на популяризирането на региона като богат на природни и културни забележителности.

Проектът цели да разкрие невероятната природа на Среден Балкан и да обвърже историческите с културните дадености, като по този начин допринесе за изграждане на обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, повишаването на екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем“, подчертава Янко Първанов.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *