Забава и знание

Марк Зукърбърг представи проекти за изкуствен интелект, насочени към създаването на метавселена

Компанията “Мета”, която притежава социалната мрежа Фейсбук, работи върху проекти за изкуствен интелект, насочени към създаването на метавселена, предаде Ройтерс, като цитира изказване на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Разработват се възможности за генериране на светове чрез реч, за подобряване на начина, по който хората могат да общуват с гласови асистенти и за преводи между различни езици, обясни той.

Зукърбърг залага, че метавселената – футуристична идея на виртуални среди, в които потребителите могат да работят, да общуват и да се забавляват – ще бъде наследник на мобилния интернет.

“Ключът към много от тези постижения е изкуствен интелект”, каза Зукърбърг  в излъчваното на живо корпоративно събитие “Инсайд дъ лаб”.

Той обясни, че “Мета” работи върху нов клас модели изкуствен интелект, които ще позволят на хората да опишат свят и да генерират аспекти от него. В предварително записано демо Зукърбърг представи концепция на изкуствен интелект, наречен “Билдър бот” (Builder Bot). Той се появи като триизмерен аватар на остров и раздаваше гласови команди за създаване на плаж, а след това добави облаци, дървета, и дори одеяло за пикник.

“Когато усъвършенстваме тази технология, ще можете да създавате нюансирани светове, с които да изследвате и споделяте опит с други, само чрез вашия глас”, обясни още Зукърбърг. Той не определи график за тези подобрения, нито пък представи повече подробности за това как работи “Билдър бот”.

Според Зукърбърг “Мета” проучва изкуствения интелект, за да даде възможност на хората да водят по-естествени разговори с гласови асистенти – стъпка към това как ще общуваме с изкуствения интелект в метавселената.

Той обясни, че проектът “КАЙРаоке” (CAIRaoke) на компанията е “изцяло невронен модел за изграждане на асистенти в устройството”. Демонстрация на технологията показа как семейство го използва за готвене на яхния, като гласовият асистент предупреждава, че солта вече е поставена в тенджерата. Помощникът също така забелязва, че количеството на солта намалява и поръчва още.

Марк Зукърбърг  обясни, че “Мета” работи върху универсален преводач на реч, чиято задача е да осигури незабавен превод при говор на всички езици. Компанията преди това си постави за цел системата й за изкуствен интелект да превежда от всичко написано на различни езици.

Компанията е инвестирала значителни средства в изграждането на метавселената, и дори промени името си заради тази амбиция.

Зукърбърг също така каза, че “Мета “се подготвя за начина, по който изкуственият интелект може да интерпретира и предскаже видовете взаимодействия, които биха могли са се случват в метавселената, работейки върху “самоконтролирано обучение”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *