Общество

Съветници излязоха с декларация в подкрепа на жителите от Самоводене

Местните хора не искат кариера за добив на варовици край землището си

 

Великотърновският общински съвет прие декларация в подкрепа на жителите от с. Самоводене в искането им за недопускане строеж на кариера в землището на селото. С решението ще бъдат запознати РИОСВ – Велико Търново,  Министерството на околната среда и водите и Парламентарната комисия по околна среда и води в 47-ото НС.

Инвестиционното намерение е на фирма „Стромат 08“ ЕООД за разкриване на кариера за добив на варовици в местността Пчелата, намираща се на 1200 м западно от регулационните граници на с. Самоводене и на 1750 м северно от с. Беляковец. В същото време до Великотърновския общински съвет е изпратена протестна подписка от Инициативен комитет „Не“ на кариери край Самоводене“.

„Великотърновски общински съвет се солидаризира с представените мотиви от Инициативен комитет „Не“ на кариери край Самоводене“. Избраният терен попада изцяло в защитена зона „Търновски височини“ от „НАТУРА 2000“. Кариерата там би унищожила физически и екологично долината на р. Раковец, а в непосредствена близост до терена за кариерата са изворът на р. Раковец и извор „Шипката“, които осигуряват част от водоснабдяването с питейна вода на с. Самоводене. Работата на кариерата в посочената местност би довела до замърсяване на въздуха с прахови частици, изгорели газове от петролни продукти и взривни вещества. Голям дял в това ще има и свързаният с работата на кариерата тежък транспортен трафик през с. Самоводене. Замърсяването на стотици декари обработваема земя би било неизбежно. Взривните дейности, независимо от технологията им, биха довели до сериозни сеизмологични проблеми: активизиране на свлачищни процеси, щети на съседните манастири – „Свето Преображение Господне“ и Патриаршески манастир „Света Троица“, на сгради в самото село“, се посочва в приетата декларация.

One thought on “Съветници излязоха с декларация в подкрепа на жителите от Самоводене

  • Самоводене не е центъра на света-нито столица на Велико Търново!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *