Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Любовната история на Ататюрк и българско момиче ще излезе на голям екран

Сладко-горчивата любовна история на Ататюрк и едно българско момиче, която се смята, че е оставила незаличима следа в живота му, ще бъде разказана на публиката във филм, който се очаква да излезе на екран през октомври 2023 г., съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

Филмът „Димитрина“ ще представи краткотрайната любовна афера между Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременна Турция, и Димитрина Ковачева, втората дъщеря на българския генерал Стилиян Ковачев, в началото на 1900-те години.

Филмът ще бъде заснет от „Фикри Харика“, базирана в Турция компания, която постигна сериозен успех в боксофиса благодарение на продукцията си „Дилберай“.

„Ние целим да произвеждаме творби, които оставят следа в кино сектора. Започнахме да работим за постигането на тази цел и искаме да предложим на публиката един филм за Ататюрк, какъвто винаги е искала“, казва Йозгюр Тари, основател на „Фикри Харика“.

Познанството на Ататюрк с Ковачева започва с назначаването му в София като военен аташе през 1913 г. 32-годишният османски офицер се среща с Ковачева по време на събиране в българската столица.

Според разказите Ататюрк е бил силно привлечен от Димитрина Ковачева още от първата им среща и с позволението на баща й е започнал да се вижда с нея. Двамата прекарвали време заедно на дълги разходки сред природата или като гости на различни обществени събития.

След известно време Ататюрк поканил бащата на Димитрина на чаша кафе и пискал ръката на дъщеря му. Генералът обаче не бил особено благосклонен към този брак, а и политическите събития в Европа също попречили на връзката между двамата млади.

През 1914 г. Османската империя се включила в Първата световна война, а през 1915 г. Ататюрк, тогава подполковник, получил заповед да се върне в Истанбул. Така тази любовна история свършила по нежелан начин.

Сред историците е широко разпространено мнението, че Ататюрк е казал: „Оставих младостта си в България“ години след незавършената си любовна афера.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *