Водещи новиниОбщество

До 100 лв. плащат за парно към „Топлофикация – ВТ” за двустаен апартамент

2800 абонати остават верни на търновската топлоцентрала

 

След високите сметки за ток и газ през януари 2022 г., от които пропищяха битовите абонати във Велико Търново, оказва се, че тази зима абонатите на „Топлофикация – ВТ” са за завиждане. Според справка, предоставена ни от изпълнителния директор Александър Димитров, през най-студения месец от този отоплителен сезон 60% от абонатите на топлоцентралата са платили до 50 лв. сметки за парно. На тези, които обитават стандартен двустаен апартамент и съставляват 26% от клиентите, сметките им са били от 50 до 100 лв. Между 100 и 150 лв. са платили обитателите на жилища с по-голяма квадратура и те са едва 10%. При тези стойности на месечните сметки не е чудно, че дружеството няма никакъв проблем с редовното издължаване на клиентите си.

Сравнението между отоплението с електрическа енергия и на парно определено е в полза на второто. Затова говорят и цифрите. Цената на тока от „Енерго-Про”, към която компания са основно абонатите на „Топлофикация”, е 170 лв. за 1 мегаватчас, при 128 лв. за 1 мегаватчас топлинна енергия. По-трудно е съпоставянето с отопление на природен газ, защото там цената варира всеки месец, но при галопиращите му цени е ясно кое отопление излиза най-изгодно тази зима. Освен това цената на топлинната енергия на „Топлофикация – ВТ”, определена от КЕВР от 1 юли 2021 г., досега не е променяна. Докато тази на газа скочи 4 пъти, което е с 200 – 300%. Което означава, че клиентите на „Топлофикация“ един вид плащат на преференциални цени, без повишението на цената на газа да се отразява на сметките им.

2814 са сега абонатите на великотърновската „Топлофикация”, които отопляват жилищата си с парно, и този брой е почти константен през последните няколко години. Скок има обаче при потребителите на гореща вода. Само през миналата година клиентите са се увеличили с 514, похвали се Александър Димитров. Това според него се дължи на промоцията, която продължава вече трета година – 6 лв. на кубик. „Хората се възползваха от тази ниска фиксирана цена и преминаха от подгряване с електрически бойлери към „Топлофикация”. За цялата 2022 г. цената ще остане същата”, коментира за „Борба” той.

Въпреки че за производството на топлинна енергия „Топлофикация – ВТ” гори основно природен газ и в по-малка степен биомаса, нейната дейност не е застрашена и клиентите ще продължат да бъдат обслужвани, уверява изпълнителният директор. „Дружеството е взело нужните финансови мерки, за да може да преодолее тази криза с цената на газа и да се обезпечи производството. За фалиране на „Топлофикация” и дума не може да става. Работим си напълно нормално, предоставяме си услугата и ще го правим и занапред”, заяви той.

И тази година през юли и август ще се инвестира в ремонти на топлопреносната мрежа, но местата все още се уточняват. Тепърва трябва и да се съгласуват с Общината.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

5 thoughts on “До 100 лв. плащат за парно към „Топлофикация – ВТ” за двустаен апартамент

 • тез като ги пишете поне сами вярвате ли си– още преди 2 години за двустаен апартамент сметките бяха над 200лв

  Отговор
 • Доста добре е 100 лева за двустаен аз за две стаи на ток давам по 380 на месец.

  Отговор
  • Аз съм с модерни климатици и плащам до 220 лв на мес. за ток. За 3 стаи. А тези с парно на лято ще им дойдат едни умопомрачителни сметки и тогава ще изпищят.

   Отговор
 • Не вярвайте на тези изедници!От осем години не съм им абонат и зимите ми излизат ТРИ пъти по-евтино.Дано гръмне или фалира тази фирма!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *