На църковния празник Неделя Сиропустна православните християни искат и дават прошка

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът е наричан също Прощална неделя преди Великия пост или Сирни заговезни.

Това е денят, в който Църквата приканва християните да поискат и дадат взаимно опрощение и така да започнат дните на Великия пост. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него – от утре, започва Великият или Великденският пост. Той продължава 40 дни до Възкресение Христово – Великден.

На Неделя Сиропусна се припомня Евангелското четиво: „Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“ (Мат. 6:14-15).

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

На Неделя Сиропустна в храмовете християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички – духовници и миряни – си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.