Водещи новиниОбщество

Изложба с плетива и ръкоделия от 16 селища показват в с. Михалци

Започна дарителска кампания за ремонт на читалището в селото

 

Ръчно изработени бродерии, плетива и всякакъв вид други изделия, в които са вложени трудът и душата на българката, са показани във временната изложба „В огледалото на миналото“, организирана от читалището в павликенското село Михалци. С откриването на експозицията беше почетен и Денят на самодееца и любителско художествено творчество.

Читалищата от 16 населени места в общината представиха свои кътове с избрани ръчно изработени изделия.

„Идеята за изложбата се породи от факта, че в раклите на нашите баби и майки от десетилетия отлежават най-различни ръкоделия. Има гоблени, терлици, калъфки за възглавници, карета… – всичко е направено на ръка и показва труда на българката. До всички експонати са подредени огледала, които отразяват не само миналото, но и настоящето на българина“, разказа музеологът Диана Митева, която е събрала и подредила изложбата. Тя открои сред експонатите плетено човече с предпазна маска на лицето, както и един стар сборник, в който нагледно е показано как е изглеждала народната носия из селищата на Павликенския край. Самата тя участва в откриването облечена в рокля по дизайн от сборника.

„Решихме да направим доста по-мащабна изложба с ръкоделията. За първи път толкова много читалища участват в подобен вид мероприятие, за което им благодарим“, каза председателят на читалището Китка Кирова. „Нека това да е началото на една ежегодна среща на всички читалища в общината, защото е редно по-често да се виждаме и да съхраним духовността и културата за бъдещите поколения“, допълни тя.

По време на откриването беше обявена и дарителска кампания за събиране на средства за авариен ремонт на част от покрива на сградата. Необходими са 37 000 лева, съобщиха инициаторите на кампанията.

С приветствие към присъстващите се обърна и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Преди години самият аз бях самодеец и знам колко съкровен е този празник за вас. Читалищата от стари времена са средища за самодейност. Аз се радвам, че имаме активни, трудолюбиви и отговорни секретари на всички наши читалища и с тяхна помощ поддържаме пламъка на българската култура, фолклор и традиции“, каза кметът. Той подчерта, че Община Павликени ще подкрепи инициативата за ремонт на читалищния покрив.

„Общината не е изоставила читалищните сгради. През годините вече сме правили частични ремонти и на покрива на читалището в Михалци. Подменихме електроинсталация в сградата в с. Дъскот, ремонтирахме покрива в с. Росица, ремонт имаше в с. Патреш. С европейски средства обновихме читалищната сграда в с. Стамболово. В с. Лесичери преустроихме изцяло нов читалищен салон. С всички сили ще съдействаме на кампанията“, посочи градоначалникът.

Председателят на Общински съвет – Павликени, също изрази благодарността си към организаторите. „Тази хубава изложба показва, че през годините са съхранени традициите на българина. Нашите читалища са едни от най-старите – те са преодолели всички препятствия през годините, затова ще просъществуват и през идните векове. Вярвам, че заедно ще съхраняваме тези традиции, за да не се загубим като българи“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *