Тролеите във Велико Търново трябвало да стигат чак до Дебелец и „Картала“

Новите електробуси трупат прах от миналата година

 

Мрежата на тролеите отдавна беше продадена за скрап.

Точно 16 години изминаха, откакто великотърновци се простиха с най-екологичния транспорт. През 2006 година никой не подозираше, че „временното“ спиране на тролеите ще се окаже завинаги. В същото време 3 нови електробуса стоят на паркинг и събират прах от месец май миналата година. Те чакат търпеливо пускането на новата туристическа линия в града…

 

10 ТОНА ПРОВОДНИЦИ ОСИГУРЯВАЛИ ВРЪЗКА ЗА ТРОЛЕИТЕ

 

Първите тролеи пристигат във Велико Търново в края на 80-те години. Те са 15 на брой и са съветско производство – „Зиу-9“. Машините са доста добри за времето си и са внесени в два цвята- зелен и оранжев. Започват да обслужват линиите с номер 1 и 2. Минават по двете най-големи улици – „Никола Габровски“ и „България“. Ходят до „Чолаковци“ и „Триъгълника“. За да функционират, е изградена контактна мрежа, чиито остатъци могат да бъдат видени и днес. Тя е дълга 11 километра. Идеята била един ден да се разшири до Шемшево, Дебелец, Великотърновския университет и „Картала“, споделиха за „Борба“ бивши служители в тогавашното предприятие. В крайна сметка промените в България спират проекта, който е завършен на една пета от планираното. За реализацията му са вложени много пари, медните проводници са били 10 тона. Изградени са и три захранващи станции, които днес са изцяло обрани.

 

КРЪГОВОТО УБИВА ТРОЛЕИТЕ ПРЕЗ 2006 Г.

 

Тролейбусите се движат във Велико Търново точно 20 години. Краят им е предвещан от строителството на пътен възел „Качица“. Управленска недомислица прави невъзможно преминаването на тролеите през кръстовището. Няма пари за изграждане на нова контактна мрежа след унищожаване на старата в района. Така вместо кръстовище на две нива се изгражда кръгово с обратен вираж и лоша отводнителна система. Все пак остава надеждата, че тролеите един ден отново ще тръгнат по търновските улици. Но и тя умира през 2011 година, когато неизвестни до този момент крадци задигат километри кабели от подземната мрежа на тролейбусното захранване. Щетите са за над 1 милион лв., а част от общинските съветници предупреждаваха, че изключването на захранването ще доведе именно до това. След няколко години Общинския съвет сложи край на агонията и гласува мрежата да бъде продадена за скрап. Частите бяха демонтирани през 2017 година и предадени на вторични суровини. Останаха само стълбовете, които се ползват за улично осветление. Линиите на тролейбусите бяха заменени с автобуси.

В ДРУГИ ГРАДОВЕ ТРОЛЕИТЕ ОЩЕ СЕ ДВИЖАТ

 

За наше успокоение, и други градове в България ликвидираха тролейбусния си транспорт. Първи бяха в Казанлък, които дръпнаха шалтера още през 1999 година. Втори се оказахме, ние, великотърновци. Последваха ни Пловдив през 2012 година, Добрич през 2014-а и Перник през 2015 година. Недовършени останаха мрежите в Горна Оряховица, Шумен, Ямбол, Благоевград, Видин и Димитровград. Но в други 10 града тролейбусният транспорт се развива. В столицата се закупуват нови тролеи, а мрежите функционират още във Варна, Враца, Пазарджик, Плевен, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Хасково.

 

ТРУПАЩИТЕ ПРАХ ЕЛЕКТРОБУСИ

 

За възобновяване на електротранспорта във Велико Търново се говори от 5 години насам. Всъщност три електробуса пристигнаха в старата столица миналата година и все още трупат прах. Темата беше повдигната и в дискусия на последната сесия на местния парламент. Оказа се, че возилата само се зареждат, за да се съхранят батериите им. Електробусите трябва да се движат по нова туристическа линия 100 и да поемат пътници от буферните паркинги, които ще се строят в бившето Сержантско училище и под Царевец. Градежът им обаче още не е започнал. Трите електробуса струват 1,6 милиона лв. и би следвало да издържат 250 км с едно зареждане в натоварен трафик. Скептиците не вярват на това, тъй като пускането на парно или климатик съкращава значително заряда на батерията.

Михаил МИХАЛЕВ

4 thoughts on “Тролеите във Велико Търново трябвало да стигат чак до Дебелец и „Картала“

 • 10.03.2022 в 13:14
  Permalink

  Най-весело беше, когато от съда искаш да стигнеш бързо до автогарата и ти цъфне номер 2…
  От „Качица“ до съда с двойката беше също добра разходка за любознателни…

  Отговор
 • 10.03.2022 в 17:27
  Permalink

  По-зле е в ГО. Сложиха всички стълбове, опънаха жиците. Всичко готово и нарая – стоп, дай да продадем желязото и да вземем някой лев (в общината). Щеше да има връзка ГО-Лясковец с тролейбус. Но сигурно някой частен превозвач не е искал конкуренция.

  Отговор
  • 02.01.2023 в 23:26
   Permalink

   До колкото знам за Горна проекта за тролейбусните линии са били няколко. Бившата линия 2 автогара – жп.гара през Княз Борис и митницата, по която беше всичко изградено,
   вече несъществуващата линия 6 от Аркус- Лясковец – център -Пролет и трета линия по стария маршрут на 1 цата.За съжаление почти нищо не остана.

   Отговор
 • 11.03.2022 в 1:59
  Permalink

  Новите електробуси нямат нужда от работещо парно или климатик-те са абонати на топлофикация.Лошо е че изравнителните им сметки ги плащат всички граждани!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *