Бюрото за безплатна правна помощ съдейства и на украинските бежанци

Над 900 безвъзмездни юридически консултации са получили социално слаби хора от областта

ТЕРИТОРИАЛНОТО БЮРО ЗА БЕЗПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЩ ОТВАРЯ ВРАТИТЕ СИ ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ, ПРИЮТЕНИ В ОБЛАСТТА. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев, който присъства на среща във Велико Търново с представители на няколко институции, свързани с осигуряването на безвъзмездна юридическа подкрепа на социално слаби хора по специална програма. По думите му в звеното мигрантите могат да разчитат на професионалните компетенции на адвокати, които от своя страна да работят по всякакви проблеми, чието решение касае съда.

Макар да има Национален щаб за бежанците, който е към Министерски съвет и в който всичко е фиксирано като проблем, направихме възможно Бюрото за правна помощ също да съдейства на пристигащите от Украйна. Помощта обхваща попълването на документи за бежански статут и други дейности. Имаме телефон за връзка – 0700 18 250, а на сайта на правното министерство е поместена информация по темата освен на български език и на английски и украински“, посочи Ганчев.

Ръководителката на програма, чрез която Бюрото за безплатна правна помощ стана факт – Десислава Гайдарова, уточни, че за изминалите 10 месеца във Великотърновска област са направени над 900 юридически консултации на социално слаби с адвокати. Тя подчерта, че субсидирането на дейности става чрез Норвежкия финансов механизъм и е осигурен бюджет до март 2024 г.

Посетихме Стражица и видяхме, че се работи много активно по програма. Основният фокус е домашното насилие, но има и други проблеми, заради които се търси безплатна правна помощ. Работи се синхронизирано и координирано, като всички ангажирани се справят изключително добре – общини, социални служби, ромски медиатори, полиция и други“, подчерта тя.

ДО МОМЕНТА ПО ПРОГРАМАТА СА ЗАВЕДЕНИ НАД 10 ДЕЛА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Един от адвокатите, работещи в бюрото, е Ирена Стасинопулу. Тя посочи, че е поела защитата на жени, станали жертви на домашно насилие, лица, борещи се за родителски права, издръжка на деца и т.н.

Първоначално хората бяха скептични, но сега интересът е голям. Представителите на общността вече по-лесно се отпускат и споделят проблемите си независимо дали става дума за домашно насилие, или за други. Вече се осмеляват да потърсят съдействие и за казуси с обществено значение. Пресен проблем – хората от ромската махала в Полски Тръмбеш се обърнаха към нас, за да им подготвим подписка за изграждане на канализация“, разказа ромският медиатор Валери Ангелов.

Програмата за безплатна правна помощ за момента обхваща само областите Велико Търново, Стара Загора и Варна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.