Горещи новиниПолитика

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа: “Няма основание за обявяване на форсмажор от държавата”

Министър Лорер присъства на официалното откриване на офиса на “Продължаваме промяната” във Велико Търново
Чухме идеята за форсмажорна ситуация за първи първи в икономическа комисия. Мнението на “Продължаваме промяната”, а и на останалите коалиционни партньори е, че няма основание да бъде обявен форсмажор от държавата, тъй като щетите върху икономиката ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за конкретни фирми, които имат затруднения. Това заяви в събота във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
По думите му това не е обичайна практика, никой в Европа не я прилага, защото форсмажор може да поиска всяка една компания и съдът да прецени по договорно право дали това е актуално или не.
“Правителството се грижи за компаниите, както беше и по време на COVID-кризата. Продължаваме и сега. Постоянно следим дали мерките са адекватни. Грижим се и оперативните програми от ЕС да заработят максимално бързо. В края на март влизат в действие 120 млн. лева за енергийна ефективност”, увери министър Лорер.
По повод акцията на МВР и арестите на бившия премиер Бойко Борисов, на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, министър Лорер коментира, че акцията е срещу престъпността и в нея няма нищо политическо.
“Всичко се случи по правилата. Институциите трябва да работят, а законът да се прилага еднакво за всички”, категоричен е Даниел Лорер.
Той информира, че към момента над 100 000 бежанци от Украйна са преминали през България, като 50 000 от тях са останали в страната.
“Болшинството от тях са жени и деца, които трябва първо да бъдат с уреден статут на временна закрила и след това да могат свободно да работят в български фирми. Разбираме, че най-напред те трябва да бъдат настанени и да са в безопасност, да имат базово здравеопазване и грижа за децата, за да могат тези родители да се почувстват удобно у нас, да преодолеят шока от войната, защото идват от страховита драма. Когато са готови да се присъединят към икономическия живот на България, ние имаме възможност да предоставим работни места на поне 200 000 души в различни сектори”, подчерта Даниел Лорер.
На въпрос дали може да се ускори процедурата по придобиване на статут, министър Лорер поясни, че това е работа на Агенцията за бежанците, която трябва да ги регистрира и да им предоставя сертификат за временен статут.
За посещението на секретаря на Пентагона у нас, Лорер подчерта, че визитата е показателен факт за доверието към България на НАТО и съюзниците.
“В момент, в който има война толкова близо до нашите граници, е изключително окуражаващо, че човек от такъв ранг, представител на най-силния съюзник в НАТО, е на обиколка из региона, включително и в България. Това не се е случвало дълго време и показва, че те ни вярват.
България е част от НАТО и страната ни трябва да допринесе за общата стабилност на Алианса. Министър-председателят Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говориха за инфраструктура, за логистика, за поддръжка на натовските сили в региона, както и за хуманитарната помощ за Украйна”, каза още министър Даниел Лорер.
Той бе гост на официалното откриване на офиса на “Продължаваме промяната” на ул.”Васил Левски” 6 във Велико Търново. Присъстваха депутатите от Великотърновския регион арх. Йордан Терзийски, Милен Матеев и народният представител от Габрово Богомил Петков.
Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

One thought on “Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа: “Няма основание за обявяване на форсмажор от държавата”

  • Най много има нужда да продължи санирането и дори да се удвои . Това беше най- доброто , което се направи през последните години.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *