На злокобния остров – горещ душ за дисциплина

На днешния ден през 1963 г. е закрит най-известният затвор в света – Алкатраз

Остров Алкатраз, намиращ се на 2 км от Сан Франциско, е открит през 1775 г. Името му идва от вид птици от рода на пеликаните, които тогава са гнездили на него. Първоначално това име е било дадено на съседния остров, който днес се нарича Йерба Буена, но впоследствие един картограф погрешка пренася името му и това остава за постоянно. На острова е изграден най-старият морски фар на западното крайбрежие. По-късно на него е изградено укрепление за армията, а по време на гражданската война е използван за склад за оръжия и боеприпаси. През 1912 г. там е издигната масивна сграда, която е използвана за военен затвор.

През 1933 г. островът е прехвърлен на министерството на правосъдието, а през 1934 г. на него започва да действа затвор с максимална сигурност. Считало се е, че естествените условия – силните течения и студената вода, чиято температура целогодишно е 10°-13°С, правят бягството практически невъзможно. Там са настанявани извършителите на много тежки престъпления, както и такива, които са правили опит за бягство от други затвори – най-лошите от най-лошите. Малко над 1500 души са изтърпявали наказанието си там, а най-известният му обитател е бил Ал Капоне.

Наред с многото сериозни мерки за сигурност в затвора е имало една, която звучи почти комично – в душовете на затворниците е била пускана само много топла вода. Смятало се е, че привикването към топлата вода ще е допълнителна пречака за тях при евентуално бягство, тъй като по-трудно ще понесат студената вода на залива. За 29-те години на съществуването му са правени 14 опита за бягство, в които са участвали 36 човека. От тях 23 са заловени, шестима са убити, двама са се удавили, а петима се водят като изчезнали, но предполагаемо удавени. През м. юни 1962 г. трима затворници осъществяват най-добре планирания опит за бягство. Те се подготвят дълго и прецизно, като са си направили дори сал, с който да стигнат до сушата. Те никога не са открити, а разследването на ФБР по случая продължава 17 години и през 1979 г. излиза с официален доклад, според който тримата вероятно са се удавили. Едва през 2011 г. се появяват косвени доказателства, които водят до заключението, че те вероятно са оцелели.

През декември 1962 г. друг затворник прави опит за бягство и става единственият, за който е документирано, че успява да стигне до сушата. Той обаче е толкова изтощен от плуването и пострадал от хипотермията, че на практика не може да се движи. Заловен е лесно и е върнат в затвора.

Тези опити за бягство, както и фактът, че издръжката на един затворник в Алкатраз е около три пъти по-висока, отколкото в другите затвори, довеждат до решението затворът да бъде закрит. Той престава да съществува официално на 21 март 1963 г.

Днес затворът е туристическа атракция и се посещава от 1.7 млн. туристи годишно.

Галин Харизанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.