Горещи новиниГорна ОряховицаЗдраве

Горнооряховчанин обявен за агроучен на 2022 година, създал метод за справяне с коронавируса с помощта на котешка стъпка

Доц. д-р Димитър Якимов доказал, че комбинация от сребърни наночастици и билки побеждава инфекцията

 

ДОЦ. Д-Р ДИМИТЪР ЯКИМОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА БЕ УДОСТОЕН С ПРИЗА „АГРОУЧЕН НА 2022 ГОДИНА“ В КОНКУРСА „Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето“ на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ в Пловдив. Наградата му бе връчена за цялостна дейност, но акцентът бе регистрираният от него в Патентното ведомство „Състав за терапия на коронавируси“. Разработката е свързана с внедряването на определени полезни вещества в хранителни продукти, чрез които да бъде победена инфекцията. Методът е изпробван върху диагностицирани със заразата, а наблюдението на пациентите е било поверено на медици.

Отличеният представител на областта придобива докторска степен по физиология на растенията през 2009 г., а през 2013 г. получава доцентско звание във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в научно направление „Науки за земята“. Той е част от колектива на филиала на вуза във Велико Търново, където освен на преподавателска дейност се отдава и на научна такава. Горнооряховчанинът е работил с редица специалисти в бранша у нас и зад граница, като един от тях е изтъкнатият имунолог и вирусолог доц. д-р Волфганг Люпке. Чуждестранният му колега съдействал за разработването на регистрирания модел.

Изследванията по метода са свързани с получаването и внедряването от фирми на здравословни хранителни добавки и функционални храни за противодействие на коронавируса. Става дума за включване на по-висока екстракция на биологично активни и хранителни вещества от билки и други растителни суровини.

„По време на докторантурата си проучвах методи за извличане и въздействие при различни организми чрез полезните в няколко здравословни насоки растителни вещества, обозначени като флавоноиди или т.нар. антиоксиданти. Те осигуряват различна защита при имунния отговор след зараза с коронавирус и са включени в протоколите за лечение на много места по света. Същевременно колоидно сребро и йони също потискат вируса. Идеята е да се осигури взаимодействие на сребърните наночастици и флавоноидите чрез временни химични връзки и така да се „достави“ среброто конкретно на мястото на инфекцията“, обяснява доц. д-р Якимов.

Уточнява, че в разработката е включена билката котешка стъпка и тинктура с други 10 лечебни растения. Преди да бъде признат за полезен модел, този състав е изследван при много пациенти с доказан COVID 19 под наблюдението на лекар и нутрициолог. Проучването е извършено в два здравословни центъра у нас – в София и в Берковица.

ПРИЗЪТ ЗА АГРОУЧЕН ОБАЧЕ НЕ СЛАГА КРАЙ НА ИНОВАТИВНИТЕ МУ РАЗРАБОТКИ И ВЕЧЕ ПЛАНИРА СЛЕДВАЩОТО ПРОФЕСИОНАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. Той възнамерява да започне на отглежда т.нар. поници, които наподобяват кълновете. И двете се считат от експертите в сектора за нaй-живaтa, пoлeзнa, питaтeлнa и пълнoцeннa xpaнa в света.

„При пониците има високо натрупване на полезни вещества, а хранителните вещества са по-усвоими, тъй като клетъчната им стена е по-тънка. Спрял съм се на няколко вида култури, които смятам да възобновя в България. Първата вероятно ще е камелината. Тя има почти рекордно съдържание на витамин Е, а съдържанието на масло в семето й е около 40%. Има много омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и високо съдържание на протеин“, уточни доц. д-р Якимов.

Стремежът на учения е да се осигуряват чрез иновативни способи такива суровини и продукти, които да подобряват физиологичното състояние на хора, животни и растения и да допринасят много за екологията и опазването на околната среда, като същевременно се предлагат на достъпни цени и лесно могат да бъдат открити от потребителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *