Учредиха сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“

„България има нужда Търново да е Велико“, заяви конституционният съдия член-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов

 

Учредиха сдружение с нестопанска цел „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“. В създаването му участваха 26 изявени личности от различни професионални сфери. То бе официално представено в петък в знаковата сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица. Негов председател е адвокат Йордан Цветанов, заместник-председател е бизнесменът Станислав Стоянов, а Мила Милчева пое поста секретар.

По време на събитието бе представен меморандум на сдружението. Инициаторите са единодушни, че званието ще фокусира вниманието на туристите към Велико Търново. То ще е вариант за бъдещи инвестиции във всички сфери и най-вече в съхраняването и социализирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.

„Многобройните обекти са неговото богатство, но изискват много средства за поддържане и развиване. А потенциалът на града е огромен и може да го превърне в притегателно средище за хора от цял свят, използвайки географското му положение, исторически, културни и образователни дадености. Необходимо е изработване на специален статут с включване на широк кръг от институции и привърженици на идеята. За това ще съдейства и специалният интернет портал. Обработените предложения после ще се обсъдят на национална кръгла маса, а на по-късен етап от реализиране на целите може да съдейства и специален национален комитет за развитието на историческата и духовна столица на България“, заявиха учредителите.

По думите им проектът няма политически характер, той е отворен за нови членове и съмишленици.

„Придобиването на статута ще е еднопосочен билет за напредък и просперитет на Велико Търново. За кратък период сдружението получи голяма обществена подкрепа на национално ниво. А целта е да се превърне званието „Историческа и духовна столица“ в статут. Една от основните стъпки ще е конституционното му утвърждаване, а след това и приемане на специален закон за Велико Търново“, изтъкна зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

„За мен във формулата историческа и духовна столица ключови са историческото и духовното. И ако носим поне остатъчно чувство за дълг пред предците си, или поне ако искаме да ни има като народ, сме длъжни да си признаем, че т.нар.демокрация у нас през последните 3 десетилетия доведе до почти демонстративен отказ от историческото и духовното. От земя на възрожденци България се превърна в Родина на невъзвращенци. От Търновската книжовна школа, се сринахме до безкнижовност и бездуховност. Наложеното отвън, или по-страшно – неадекватно прокараното отвътре разбиране за толерантността като отказ от историческа памет, ни доведе до невиждано в цялата ни история обезбългаряване. Народ без поминък, остане ли и без памет, е свършен народ. На Велико Търново му подхожда да изпълнява такава възродителска роля. България има нужда Търново да е Велико“, заяви в прочувственото си слово конституционният съдия член-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

Крепостта Царевец грейна в лилаво в чест на учредяване на сдружението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *