У нас

Ръст на заплатите в бюджетната сфера може да има в средата на годината

Увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера може да има едва през юли, след актуализацията на държавния бюджет и в зависимост от инфлацията.

Обмислят се мерки за бизнеса и работещите в реалния сектор. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Ловеч председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев.

По думите му в момента управляващите анализират какво предприемат западните държави по отношение на инфлацията, която е свързана основно с енергийните продукти.

„Ако енергийните продукти намалеят като цени, ние ще наблюдаваме и дефлация реално в следващите месеци. В момента инфлацията е 10 процента през февруари за последните 12 месеца“, посочи депутатът. Той каза още, че управляващите обмислят да предложат няколко мерки на Министерството на труда и социалната политика, съгласувано с Министерството на финансите.

Едно от предложенията е плащане на осигуровки и на данъци при размера на заплатата, който е бил към декември м.г.  

 

„Това означава за разликата при увеличена заплата тази година да не се дължат осигуровки. Това е единият вариант, с който да облекчим малко бизнеса и работещите.  Тази мярка ще касае и държавния сектор.Чакаме да видим март и април накъде ще тръгнат енергийните продукти “, каза още Арабаджиев.

По думите му може да се увеличат евентуално бюджетите и да се предвиди някакво увеличение на заплатите в държавния сектор към средата на годината при актуализацията.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *