Велико Търново празнува 22 март след двугодишно прекъсване

Шествие на учениците от старата столица премина през централните улици на града

След двугодишно прекъсване Велико Търново отново отбеляза своя празник. По традиция програмата започна със служба в църквата „Св. 40 мъченици“, която е построена в чест на победата при Клокотница. Тя беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, който поръси знамената на Националния военен университет и тези на великотърновските училища.

Официалните лица на празника поднесоха цветя върху гроба на цар Калоян, а празнично слово в двора на храма произнесе кметът Даниел Панов.

„Щастлив и благодарен съм, че мога да споделя гордостта си като великотърновец с всеки вас. За всеки българин е гордост и чест да бъде на това свято място. Този храм, издигнат след паметната победа при Клокотница, вече 8 столетия е пазител на българщината и националната ни идентичност. И няма да прозвучи пресилено, ако кажа, че няма друго по-сакрално място, по-българско по нашите земи от тази църква“, каза Даниел Панов.

Празничното шествие започна именно от църквата „Св. 40 мъченици“. На площада пред Царевец се включиха и учениците от местните училища, а част от тях вървяха напред с портретите на търновските благодетели. Към тях се присъедини и вицепрезидентът Илияна Йотова, която съпътства шествието до центъра на града. На специално изградена сцена тя и кметът се обърнаха към великотърновци.

„Ние, жителите на Велико Търново, сме с отворени сърца. Ние сме горди българи, граждани на Европа и света. Днес камбаните бият в чест на неугасващия през годините български дух. Празникът на града ни обединява повече от 140 години. Този специален ден има много по-дълбока символика. В Търновград се свързваме с дълбоките ни корени още от времето на Кубрат, Аспарух, Крум и Омуртаг. Днешният ден е като исторически роман, който разказва защо Търново е Велико за българския народ. Ние сме този народ, затова тук българският дух е най-силен. Затова 22 март е общобългарски празник. Така е било и в представите на нашите предци“, сподели кметът на Велико Търново Даниел Панов. По думите му Търново винаги е било Велико и винаги ще бъде. Той подчерта, че културното наследство на града е гордост за цяла Европа.

Гости на празника бяха още народните представители Йордан Терзийски, Димитър Николов, Момчил Иванов и Костадин Ангелов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, заместник областните управители Огнян Стоянов и доц. Соня Будева, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директори на институции, представители на различни организации, кметове на общини, общински съветници и общественици.

Михаил Харалампиев, Владимир Попов и Николай Илчев (посмъртно) са новите почетни граждани на болярския град

Трима са новите почетни граждани на Велико Търново за 2022 г., реши Общинският съвет. Техните имена бяха оповестени на тържествената сесия в МДТ „Константин Кисимов“, която се проведе в празничния ден. Това са проф. Михаил Харалампиев, доц. Владимир Попов и адвокат Николай Илчев (посмъртно). Бяха връчени и наградите „Велико Търново“.

Сесията бе открита от председателя Венцислав Спирдонов, а в словото си той заяви: „Велико Търново е град, в който е вкоренена нашата идентичност като българи и който от векове е закрилян от православните ни светии. Хилядолетната ни история е изпълнена с паметни събития и битки. Победата на цар Иван Асен II стои на най-високо място и бележи целия български летопис, защото символизира величието на България не само като водеща държава в Средновековна Европа, но и като носител на просвета, култура и духовност в православния християнски свят. Затова повече от 140 години 22 март – празника на Велико Търново, отеква силно в цялата страна“.

Сред официалните гости на церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин“ и връчване на наградата „Велико Търново“ бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът и зам.-кметовете на общината, народни представители, Негово превъзходителство Желко Йович – извънреден и пълномощен посланик на Сърбия, Киприян Папа – съветник в посолството на Румъния, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, областният управител Людмила Илиева.

Първи получи отличието си от кмета Даниел Панов и председателя на Общинския съвет проф. д-р на химичните науки Михаил Харалампиев. Той е дългогодишен преподавател по химическа и биологическа защита в НВУ, завършил е Висшата химическа академия в Москва, специализирал е в центровете за ядрена защита в Нидерландия, САЩ, Русия, Великобритания, Германия и Италия. През 2012 г. е удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на НВУ „Васил Левски“. Има патенти за две изобретения, притежава регистрирани изобретения в Англия, Русия и България. Два мандата е бил общински съветник във Велико Търново, автор на биографичната книга „Време за мъже“, на множество други монографии и научни публикации. Той е единственият Нобелов лауреат на България. „Моите благодарности са към общинските съветници, че са оценили онова, което ме свързва с Велико Търново, а то е повече от половината от моя съзнателен живот. Винаги ме е водило чувството ми за дълг към науката и към Българската армия. Благодаря ви и бъдете здрави! Честит празник на Велико Търново!“, бяха думите на проф. Харалампиев.

След него на сцената бе поканен доц. Владимир Попов – преподавател по епохата на античността и Древния изток. Той един от най-известните и обичани историци, превърнал се в емблема на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Оставя трайни следи в цели поколения студенти, увлечени от неговата несъмнена харизма. Доц. Попов има специализации в Париж, автор е на над 60 научни изследвания. Административната му кариера е не по-малко богата. Заемал е почти всички ръководни академични длъжности на ВТУ, а през 1991 г. е избран за ректор. Той е носител на орден „Кирил и Методий“ втора степен и на международни награди. Във връзка с 80-годишнината му единодушно е избран за почетен професор на ВТУ. „На такава висока церемония и след такова признание се благодари. Аз имам да благодаря на много хора и институции за подкрепата, която съм имал. Но най-вече искам да благодаря на Студентския съвет, който беше инициатор за тази ми награда. Аз съм единственият ректор в България, избран като такъв благодарение на студентите. До ден днешен претендирам, че съм техен любимец. Благодаря и на кмета, председателя на Общинския съвет и на съветниците, които гласуваха. Наградата за мен е признание за това, което направих в университета, в града и за началото, което положих за издигането ролята на ВТУ като важна институция с национално и международно значение“, каза от високата трибуна Владимир Попов.

Особено емоционално бе представянето от Венцислав Спирдонов на третия почетен гражданин – Николай Илчев, който бе удостоен със званието посмъртно. Доскоро той бе общински съветник от местната коалиция „БСП, АБВ и „Движение 21“. От създаването през 2004 г. на клуба по плуване „Царевец“ адвокат Николай Илчев безрезервно го подкрепя с правни действия. Оказвал е подкрепа и на ФК „Етър“. Той е сред най-активните членове на Инициативния комитет за изграждане на паметника на ген. Сава Муткуров. Той е и един от създателите на фондация „Дикси джаз фест“, участваше и в джаз фестивалите, свирейки на китара.

Наградата получиха съпругата му Галя и синовете му.

Наградата „Велико Търново“ тази година също бе поделена между двама – хореографа и художествен ръководител на ДЮФА „Българче“ Петър Петров и атлета маратонец Владимир Пановски.

Екип „Борба“

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.