Вицепрезидентът с призив от В. Търново: „Приемете Закона за старите столици“

Йотова е категорична, че България може да иска от ЕС значителна компенсация за бежанците

 

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОНА ЗА СТАРИТЕ СТОЛИЦИ, С ТОЗИ ПРИЗИВ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА СЕ ОБЪРНА КЪМ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ В ПРИВЕТСТВЕНОТО СИ СЛОВО ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАДА. Тя определи старата столица като най-хубавия град в България.

Илияна Йотова определи Велико Търново като най-хубавия град.

„Нека подкрепим сегашното Народно събрание, за да може да бъде приет Законът за старите български столици. За да може Велико Търново да получи своя статут, да може още повече да говорим и да откриваме величавата ни история“, призова Илияна Йотова. В словото си тя назова Велико Търново град на младостта и столица на Независимостта.

„Тук има не само истински патриоти, а растат нови поколения млади хора, които обичат още по-силно България. Два пъти Велико Търново става столица на българската независимост. Веднъж, при въстанието на Асен и Петър, възкръснала от пепелищата за Второто българско царство. Тук се ражда и Третата българска държава с Търновската конституция. Един от най-модерните и съвременни документи не само в миналото, а и днес. Всички българи трябва да се гордеят със своята столица на българската независимост“, каза още вицепрезидентът.

Йотова коментира и ситуацията в Украйна, както и бежанската вълна. Според нея страната ни трябва да е готова да даде временно убежище, подслон, възможности за работа и образование за децата за украинските бежанци.

В момента има безпрецедентна бежанска криза в Европа, тъй като над 3,5 млн. души са изселени. Затова Йотова е убедена, че България трябва да се обърне към европейските институции за допълнителна помощ, подчертавайки, че има две условия България да поиска финансиране от ЕС.

„Ще бъдат освободени около 420 млн. евро за всички държави за ликвидиране на последиците от миграцията. Тези пари се разпределят на квотен принцип. Тъй като България в момента е в особена ситуация, бихме могли да преговаряме за значителна сума от гледна точка на това да покрием разходите на хората, които приемат бежанци. Второ, става въпрос за медицинската помощ. Бежанците имат право само на спешна помощ. Това означава, че определени средства трябва да минат през Здравната каса, за да могат да бъдат лекувани в българските болници“, обясни вицепрезидентът.

Относно твърденията, че България изнася оръжия за Украйна през трети страни, Йотова беше категорична, че не разполага с такава информация. Самата тя обясни, че вярва на министъра на икономиката, и всеки, който твърди обратното, сам трябва да носи отговорност за това.

За ареста на Бойко Борисов Йотова обясни, че има толкова информация, колкото и медиите, но подчерта, че няма основания да не вярва на правителството. Тя предрече, че „този сюжет ще има продължение“.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимка Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Вицепрезидентът с призив от В. Търново: „Приемете Закона за старите столици“

  • 23.03.2022 в 8:12
    Permalink

    По-добре щеше да е ако Йотова е президент!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.