Водещи новиниЗдраве

Лекарки разясниха повече за каузата донорство пред ученици във В. Търново

КООРДИНАТОРИТЕ ПО ДОНОРСТВО ЗА ОБЛАСТТА Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА И Д-Р ВАНЯ ЛЪЧЕЗАРОВА ГОСТУВАХА НА МЛАДЕЖИТЕ ОТ IX „Г“ КЛАС НА ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“. Двете лекарки бяха поканени от учителката по биология Галина Милева, за да споделят повече за най-хуманната професия пред учениците, които мечтаят да завършат медицина.

По време на срещата подрастващите задаваха многобройни въпроси, а специалистките отговаряха изчерпателно на всички питания. Те успяха да мотивират възпитаниците на ПМГ да се подготвят още по-старателно за кандидатстудентските изпити и ги посъветваха да не забравят, че професията изисква учене през целия живот.

Д-р Маринова и д-р Лъчезарова споделиха за каузата, на която са се отдали вече десет години – донорството. Една от нейните цели е обществото да бъде информирано какво представляват органните трансплантации, както и какви са ситуациите, когато медицината е безсилна да спаси някого, но той може даде шанс на друг човек да живее.

Благодарение на усилията на двете координаторки, от началото на 2022 г. във Велико Търново бяха успешно реализирани две донорски ситуации и 7 души станаха реципиенти на органи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *