Градинска статуя се оказа изгубен шедьовър с изключителна стойност

Последните две десетилетия „Полегналата Магдалена“ е прекарала под открито небе

Скулптурата е създадена от видния италиански художник Антонио Канова и е смятана за отдавна изгубена.
Снимка: REUTERS

Статуя, която украсявала градината пред къща в Обединеното кралство в продължение на две десетилетия, се оказа шедьовър, създаден от италианския скулптор Антонио Канова през 19 век. Според експерти цената на скулптурата може да достигне до 8 милиона паунда.
Статуята, закупена на търг от британска двойка през 2002 г. за скромните 5200 паунда, изобразява лежащата Мария Магдалена. След покупката близо две десетилетия фигурата си стояла тихо на открито в близост до къщата и едва наскоро на собствениците им хрумнало да се свържат със специалисти за оценка.
Шокираните експерти потвърдили, че скулптурата е създадена от изключителния италиански художник Антонио Канова. Тя е позната на специалистите под името Maddalena Giacente („Полегналата Магдалена“) и се смята за отдавна изгубена. Само няколко стари снимки са свидетелствали за нейното съществуване..
„Тази творба е търсена от учени и изкуствоведи от десетилетия, така че находката е от фундаментално значение за историята на колекционерството и историята на изкуството“, каза Марио Гудерзо, водещ експерт по творчеството на Канова, в интервю за The Guardian.
Известно е, че тя е поръчана през 1919 г. от Ърл Робърт Дженкинсън, който е бил министър-председател на Великобритания през 1812-1827 г. След смъртта на Дженкинсън скулптурата получава брат му Чарлз, който я продава на търг през 1852 г. Оттогава никой не е чувал за шедьовъра.
Очаква се уникалната находка да бъде продадена на търг на Christie’s това лято.

Източник: theguardian.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *