Високотехнологична икономическа зона се планира в бившето Сержантско училище

IT секторът може да поеме още между 30 и 40 хил. служители

Председателят на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и представители на 11 компании, в които работят над 6000 служители, се срещнаха с кмета на Велико Търново Даниел Панов и обсъдиха как могат да си партнират, за да бъдат привлечени колкото се може повече млади хора в тази бързо развиваща се индустрия. Асоциацията избра старата столица като първа спирка от националното си роудшоу, защото градът има голям потенциал с 4-те си университета, в които има подходящи специалности, паралелки в средните училища, в които се изучават езици и информационни технологии на високо ниво. Освен това IT секторът в старата столица се развива непрекъснато.

„Това, което предлагат компаниите, които си търсят кадри, е работа от вкъщи. Обсъдихме какви облекчения могат да получат, какви сгради могат да бъдат предоставени“, коментира Даниел Панов. Според него високотехнологична икономическа зона се планира в бившето Сержантско училище.

80 000 души работят в IT сектора у нас. Там са нужни още между 30 и 40 хиляди специалисти, които в рамките на година и половина могат да започнат работа веднага. „Нашата асоциация обединява компании, които са в информационния сектор и в сектора на бизнес услугите, т. е. софтуерни компании, такива, които извършват услуги през колцентрове и т. н. Тази индустрия е представена от около 80 хиляди души. Бързо се увеличават и заплатите през последните 10 години. Така например през 2020 г. спрямо 2019 г. средните възнаграждения в индустрията са се увеличили с 16%. В момента средната заплата в сектора е 2,5 пъти по-голяма от средната работна заплата. За да може тази индустрия да стане още по-здрав гръбнак на икономиката ни, ни трябват все повече хора. Това, което се опитваме да направим през последните години, е да излезем от София и за започнем да работим все по-активно в различни общини в България, за да може хората да се задържат по места и да идват нови инвеститори. А работещите да имат качествено ниво на живот и високи възнаграждения. Велико Търново е общината, в която това може да се случи“, коментира Илия Кръстев.

През май стартира обучителен семинар за младите хора във Велико Търново, като се започне от учениците с компютърни и езикови умения, който да популяризира как могат да кандидатстват за работа, да получат повече информация и за самите компании. Ще има обучителни срещи в училищата в бъдеще, а на 24 март Илия Кръстев проведе и среща и със студентите от Великотърновския университет.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Високотехнологична икономическа зона се планира в бившето Сержантско училище

  • 25.03.2022 в 9:05
    Permalink

    Какво точно ще работят младите I T специалисти-водачи на ръждясали електробуси по линията Сержанско Училище – Беляковско ГРОБИЩЕ ли?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *