Съдби

19-годишната Микаела-Хюлия мечтае за “Златната игла” и за подиумите в Милано

Талантливата търновка започва да крои още в ранна детска възраст

Микаела-Хюлия мечтае за Седмицата на модата в Милано.

19-годишната Микаела-Хюлия Бакалова печели конкурс след конкурс и вече гледа смело към своята мечта – нейни модели да покоряват световните ревюта в модата. Тя е възпитаник на Професионалната гимназия по моден дизайн и тази година ще бъде абитуриент. Само преди седмица се класира на първо място в училищния кръг на националното състезание „Млади таланти в модата“, което се организира от Министерството на образованието и науката.

БЪДЕЩАТА ДИЗАЙНЕРКА ХВАЩА НОЖИЦИТЕ И ЗАПОЧВА ДА КРОИ ОЩЕ НА 5-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ. Още като дете започва да рисува модели и да гледа различни ревюта по телевизията. Наследява таланта си в изобразителното изкуство от своя баща и от чичо си, които също се справят добре с четката.

ДА ИЗРЯЗВА МОДЕЛИ, ДА КРОИ ДРЕХИ И ДА РИСУВА БЪДЕЩИТЕ МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ, СА ТРИТЕ НЕЩА, които и сега най-много вълнуват Микаела. В Професионалната гимназия по моден дизайн се почувствала като у дома си. Харесва й, че нейните учители полагат сериозни грижи да насочват учениците и да показват грешките им. Учителките Цветелина Тутовска, Марияна Иванова и директорът на училището Боряна Мочева са част от хората, които помагат на Микаела в развитието, вдъхновяват я и й дават кураж. Самите те я определят като момичето, което винаги е дейно и иска да експериментира.

Микаела има над 10 награди от местни и национални конкурси.

„Винаги е ангажирана в часовете, няма час, в който просто да е стояла. Тя има собствен поглед върху нещата, които иска да реализира. Има собствена идея и усет към цветовете, също така и към материите. Много неща постига с труд и благодарение на това си качество, тя напредва много. По рисуване правим различни скици и модели, а по практика изработваме някои от нещата“, споделя за Микаела старши учителят инж. Марияна Иванова.

МИКАЕЛА ЩЕ ПРЕДСТАВЯ УЧИЛИЩЕТО В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА“. Миналата година тя отново била първенец в училищния кръг, а в националната надпревара заела трето място. Тази година ще се опита да подобри постижението си в конкуренция с 15 отбора от цялата страна. Микаела участва и в много художествени конкурси. Последно печели награда от конкурса „Св. Трифон Зарезан“ на община Сунгурларе. Всъщност младото момиче има над 10 отличия и вече е категорична, че модният дизайн ще е част от живота й в бъдеще. Микаела е сигурна, че и висшето й образование ще бъде в същото направление. По всяка вероятност тя ще се насочи или към Варна, или към Ямбол.

Моделите на младото момиче пленяват с пастелни цветове и изящност.

„ЗЛАТНАТА ИГЛА“ И СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В МИЛАНО СА ЦЕЛИТЕ, КОИТО МИКАЕЛА-ХЮЛИЯ СИ Е ПОСТАВИЛА И ИСКА ДА ПОСТИГНЕ. Бъдещата дизайнерка вече помага и се учи в частен бутик. Той е собственост на известната дизайнерка Аксиния Хаджиева, която е носител на „Златната игла“. Младото момиче е убедено, че може да пробие и в България. Счита, че това може да се случи с нещо ново и оригинално. Мечтае да има собствен бутик, в който да продава свои дрехи. Момичето иска да постигне всичко с труд, да премине през всяко стъпало в България, а след това и в чужбина. Микаела вече е готова и с първата си колекция, която ще бъде представена скоро в Професионалната гимназия по моден дизайн. А панталон от типа чарлстон ще бъде нейната дипломна работа за придобиване на професионална квалификация.


Дванайсетокласничката е наследила любовта към рисуването от баща си.

БАЛНАТА РОКЛЯ НА МИКАЕЛА-ХЮЛИЯ ВЕЧЕ Е ГОТОВА. ДИЗАЙНЪТ СЕ РОДИЛ В ГЛАВАТА Й ОТДАВНА и вече е открила тоалет според собствените си желания. Нейни приятелки вече я търсят за съвети относно облеклото. Самата тя обича пастелните цветове и ги вплита в моделите си. За съвременните момичета казва, че прекалено много се влияят от модата и нямат собствен стил. По думите й всяка жена трябва да търси дрехата, която й приляга най-добре, а не непременно модните тенденции. Според нея повечето дизайнери в световен мащаб не измислят нищо ново. Просто вземат детайли от миналото и ги осъвременяват. Но все пак именно дизайнерите са тези, които възкресяват отминали моди, като им вдъхват нов живот.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *