Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Месец преди Великден започна презапасяване с яйца

Агнешко от Северна Македония подбива цените на родното производство

 

СЛЕД БИТКАТА ЗА ОЛИО В ПОЛЕЗРЕНИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ СА ЯЙЦАТА. Месец преди Великден се наблюдава презапасяване и с този продукт, тъй като прогнозите на експертите са, че и при него може да има поскъпване. Страхът на хората, че българските яйца ще достигнат 50 ст. за брой, ги провокира да сверят различните промоции в хранителните вериги и да опразнят рафтовете. За момента яйцата във Великотърновско се търгуват на една от най-достъпните цени у нас – средно 20 ст. за брой, сочи анализ за цените на едро, изготвен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За пореден път суматоха е провокирана от пенсионери. Възрастните хора взимат по няколко кори яйца, които да съхраняват в хладилника си до Великден. Срокът на годност на продукта е до 5 седмици, но се смята, че колкото повече дни минават, яйцата губят голям процент от полезните качества, които съдържат. Според изследвания идеалната температура, при която могат да престоят, без да се развалят, е от 2 до 7 градуса.

Има и индикации за запасяване с агнешко. Там обаче интересът е предимно от хора в активна възраст. Една от големите вериги пусна отстъпка в цената на предна четвъртина плешка и задна четвъртина бут. В рамките на текущата промоция те се продават съответно за 16,95 лв./кг и 18,45 лв./кг. Тази маркетингова стратегия за привличане на клиенти обаче разгневи местните овцевъди. Проблемът идва от това, че предлаганата стока е внос от Северна Македония и подбива продукцията на родните фермери.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *