Забава и знание

Къде се намират тайните спални на стюардесите и пилотите

Замисляли ли сте се къде по време на полета почиват стюардесите? И дали изобщо почиват? Полетът може да е много дълъг. Дали стюардесите през цялото това време са на крака, или са се свили в малката зона за обслужване?
Екипажите на пътническите самолети в повечето случаи имат стаи за почивка, но не винаги. Факт е, че смяната при стюардесите по закон не може да продължи повече от 12 часа. Обслужващият персонал трябва да прекъсне работата си поне за кратка почивка. Най-често салоните на екипажа се намират или в предната част на самолета, или над бизнес класата. В повечето случаи единственият начин се стигне до тези места е чрез стълба, скрита зад заключена врата.
Разбира се, не всички самолети имат салони за стюардеси. Airbus A320/A321, Boeing 737, Boeing 767/777 и Airbus A330/A350 нямат такива екстри, а също и Superjet. Оборудван със специални спални помещения са самолети като Airbus A380, Boeing 747, 777 и 787 Dreamliner.
Пилотите също имат стаи за почивка, при това на много повече самолети, в сравнение с местата за стюардеси. Пилотните спални са по-малки, но често по-добре оборудвани. Най-често в тях може да се влезе само от кабината за управление, защитена с винаги заключваща се врата. Всичко е направено така, че пътниците да не се замислят за това, че екипажът също почива и работи на смени.

Източник: billionnews.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *