Забава и знание

Най-скъпата подправка в света – пазете се от предозиране!

Шафранът е най-скъпата в света подправка. Тя се получава от изсушените близалца на шафрановия минзухар. Високата цена се определя от огромните разходи за труд. За да се събере един килограм подправка, е необходимо да се отделят близалцата на 200 000 цвята. Цялата работа се извършва на ръка, а периодът за събиране на цветовете е много кратък – около три седмици. 90 процента от шафрана се добива в Иран.
Първото документално доказателство за това уникално цвете е открито в Месопотамия още три хиляди години пр.н.е. По това време той се използва активно не само в готвенето, но и за боядисване на тъкани. По-късно шафранът се споменава в писанията на Омир и Хипократ. Предполага се, че самата дума “шафран” идва от арабското “azafran”, което се превежда като “жълт”.
С тази висока цена на подправката е ясно, че винаги е имало и измамници, които са предлагали фалшификати. В миналото наказанията са били жестоки. Например в Иран през Средновековието на престъпниците са отрязвали ръцете. В германския град Нюрнберг още през 14 век е имало експерти, които са проверявали автентичността на вносния шафран.
Най-често измамниците добавят към шафрана куркума. Това е много по-евтина подправка, която притежава близък до характерния жълто-оранжев цвят на шафрана. Но познавачите не могат да бъдат заблудени. Куркумата има жълтеникав оттенък, докато шафранът е по-скоро кафяв, с червеникав оттенък. За да си спестите съмнения и главоболия, най-сигурно е да купувате шафран не под формата на прах, а цели близалца, които няма как да бъдат объркани.
В Европа шафранът се появява в ерата на кръстоносните походи. От 16-и век се култивира за отглеждане при специални условия.
Въпреки че Иран е световен лидер в производството на ценната подправка, гастрономите казват, че най-добрият шафран расте в щата Кашмир (Индия). Освен това той е и най-скъпият поради сложността на производството: след като се съберат, близалцата се изсушават и след това… се потапят във вода. Само онези близалца, които потъват, се считат за подходящи за по-нататъшна обработка.
Цената на жълтеникавата подправка варира според качеството до няколко хиляди долара за килограм. Но също така трябва да се консумира умерено. Смята се, че 1 грам от тази подправка е годишната здравословна норма за човек. Предозирането може да бъде много опасно. Има дори случаи на тежко отравяне с фатален изход. Също така не се препоръчва използването на шафран с изтекъл срок на годност. Препоръчително е да се съхранява в херметически затворен контейнер при температура не по-висока от 20 градуса на тъмно място.
Шафранът се счита за подправка, която може да даде на човек здраве в продължение на много години. Носи се легендата за човек, живял в Англия 150 години, който основно се хранел с хляб, масло и шафран.
А древният римски писател Плиний Стари твърди, че човек не може да умре, докато шафранови минзухари растат в градината му.
Съвременни научни изследвания пък показват, че редовната употреба на шафран помага да се избегнат проблеми със зрението дори в зряла възраст.

Източник: billionnews.ru

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *