Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Проф. Пламен Легкоступ реди изложба от графики със закодирани митове, традиции, легенди

Навръх рождения си ден на 4 април творецът ще представи и лимитираното издание „Октоих или литографии Пламенови“

 

Времето за откриването на предстоящата изложба – 4 април, както и заглавието – „Митове, традиции, легенди“ не са подбрани случайно. Тези, които ме познават, знаят, че обичам да си правя подаръци за рождения ден под формата на изложби, и то много преди откритата на 4.04.2003 г. от 4.44 часа следобед „44 години – 44 картини“. Последваха големи и емблематични експозиции за 50-, 55-, 60-годишнините ми, някои от които с ретроспективен характер. Това споделя известният великотърновски художник и бивш ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

Той уточнява, че настоящата изложба няма такива претенции и в нея са включени 5 сериграфии, създадени в края на 2019 г., 5 литографии, сътворени през 2020 г., 6 цветни литографии от 2021 г. и още 8, отпечатани през март 2022 г., като ще бъдат изложени 24 нови графики.

На въпрос защо само графика, творецът споделя: „Както гласи една поговорка – „Старата любов ръжда не хваща“, така е и с моята първа любов – графиката. Оказа се, че след последното ми ходене в Китай през лятото на 2019 г. освен многото живописни творби съм създал досега и 24 графики, някои от които съм излагал, но заедно не съм ги показвал пред публика. В последния момент реших да включа още две литографии, за да може да се види пътят, който съм изминал. Едната е от 1983 г. и е част от дипломната ми защита – „Момчил юнак“ – триптих, 56/32 см., а втората е част от цикъла „По „Старобългарски апокрифи”, 40/60 см., създаден през 1988 г.“.

Проф. Легкоступ уточнява, че художествената концепция на определен автор е от изключителна важност за оформянето на неговия стил, затова се е стремил да създаде във времето свой собствен почерк, който го прави разпознаваем художник.

„Опитвам се да осмисля декоративизма на формата, цвета и орнамента – елементи, които имат важно значение за българското изобразително изкуство. Средновековните български миниатюри и икони, стенописите, шевиците и родопските халища, керамиката и резбата върху камък и дърво са историческата основа, върху чиято интерпретация формирам стилистиката на изразните средства в моето творчество, докато тематичният ми избор е вдъхновен в голяма степен от българската средновековна архитектура и обредност. Тръгвайки от богомилските легенди и старобългарските апокрифи, визуализирани в различни графични техники, постепенно избистрих тематичната си концепция в естетиката на живописния изказ, а в последните години се опитвам да приложа тази естетика и в графиката. Дори постепенно започнах да насищам картините си и с изображения на костенурки, с типични китайски орнаменти, йероглифи“, разкрива проф. Легкоступ.

Графиките в албума са отпечатани в тираж по 50 екземпляра от маестро Румен Райков в литографската лаборатория Hand Made Lithography.

В експозицията той представя три цикъла на творческите си търсения, като основен цикъл са рибите. По думите на автора те разказват много, въпреки че са мълчаливи.

Графичните натюрморти реално връщат формата на разтрошените гърнета, стомни, амфори, чинии, но всяка от счупените части има вече свой облик, а съдовете въздействат естетически, но са израз и на философия, според която миналото не се възстановява такова, каквото е било, а само се проектира в друго, ново и различно съзнание. Характерно за графиките от този цикъл е, че в тях са изобразени някои съдове, които са ми направили впечатление в различни китайски музеи, изтъква проф. Легкоступ.

В третия голям цикъл – „Средновековните градове“, могат да се видят както само крепости като „Златният град“, която е четирицветна литография, така и съчетанията им с кораби. Картината „Корабът – Ноев ковчег“ е странно продължение на библейската легенда. Той носи не избрани животни, а пагоди, църкви и джамии.

На вернисажа на изложбата „Митове, традиции, легенди“ на 4 април ще бъде представено и лимитираното издание „Октоих или литографии Пламенови“, което е в тираж от 25 комплекта по 8 графики, подписани от автора, с поредни номера на отпечатъците.

Всеки албум включва четири цветни и четири черно-бели литографски отпечатъка върху ръчна италианска хартия. Те са част от изложбата. Отпечатани са в тираж по 50 екземпляра от маестро Румен Райков в литографската лаборатория Hand Made Lithography. Имат и релефен знак за автентичност.

Основен цикъл в изложбата са рибите.

Проф. Легкоступ разкрива и още нещо интересно. Един от любителите на графичното изкуство, сдобил се с албума и определен чрез жребий в 19.00 часа на 4.04.2022 г., ще получи отпечатък от графиката „Златният град“, също част от изложбата. Направена е вече и първата заявка – от Регионалната библиотека във Велико Търново.

По време на пандемията майсторът на четката се отдал изцяло на изкуството – рисувал живописни платна, подготвял графиките за експозицията, писал статии, книги, дори участвал във виртуална изложба. Тогава нарисувал и картина с пророчески сюжет „Хищни риби над приказния град“. Изобразен е Търновград, а над него летят крилати риби, от които се сипят под формата на лъчи шипчетата на коронавируса. Художникът споделя, че му е болно да говори за размириците в Украйна, но пък посланията за мира и войната са закодирани в платната му.

„При връзките между цивилизации, култури, държави и хора няма по-добър медиатор от изкуството с неговия универсален език, защото в процеса на еволюцията хората, както и самият живот са се изменяли и усъвършенствали, но изкуството винаги е „говорило“ на своя образен език и е способствало познанието за историята, културата, традициите и обичаите на различните народи да достига до тях свободно и непринудено. Това съм имал пред вид, като нарекох тази изложба „Митове, традиции, легенди“, подчертава проф. Пламен Легкоступ.

Творческите му планове занапред са да продължи да рисува, да преподава на студентите си от факултет „Изобразителни изкуства“ на ВТУ, както и да напише втора част на книгата „Основи на изобразителното изкуство“, чийто първи том е издаден през 2018 г. Има идея и да открие онлайн галерия „Легкоступ онлайн Арт галери“, в която да представя собствени творби – живопис, графика, NFT, книги.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът и личен архив

2 thoughts on “Проф. Пламен Легкоступ реди изложба от графики със закодирани митове, традиции, легенди

 • 28.03.2022 в 13:56
  Permalink

  Абе, Пламене, човек, обичам те и те уважавам, ама… Нерде Търновград, нерде сипещи се „шипчета на коронавируса“. И това – Октоих или литографии Пламенови? Да беше писал – Серафимови (серафими, на херувимите другарчетата, знаеш…) Октоих ? Утре и требник, часослов или евангелие Пламеново ще видим. Спри се малко бе, на години си вече, мъдрост нека да струи от теб, не противоположното.

  Отговор
  • 28.03.2022 в 19:05
   Permalink

   Очевидно Иван е голям приятел и почитател на Легкоступ. Може би е и Бонджолов, Тарикат комсомолец. Пламен Легкоступ беше пълен провал като ректор на ВТУ. Днешният не се брои – коронът вирусът го спаси…Двамцата са като сиями–нека ги отрази.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *