Рамбо от „Варуша“ даде пример, като сам почисти замърсени от него зелени площи

Мъжът обеща повече да не замърсява

 

Христо от „Варуша“ осъзнал грешката си и почистил сам.

Колоритният търновец от квартал „Варуша“, познат на всички и като Рамбо, сам почисти замърсени от него зелени площи. Постъпката на Христо, чийто прякор е стряскащ на пръв поглед, получи одобрението на десетки потребители в социалната мрежа.

За неговото превъзпитание съобщи Влади Ванков, който е един от администраторите на страницата „Доброволно чистене – Велико Търново“ и инициатор на десетки граждански акции за почистване на замърсени площи.

„Разказвам за Христо, защото искам да ви споделя, че той е първият човек във Велико Търново, за когото знам, че е замърсявал в горите над „Варуша“ и после е изчистил собствените си боклуци. Разбира се, аз говорих с него и му помогнах да съберем около 5 чувала“, разказва Влади Ванков.

След това Христо обещал, че няма да замърсява повече. Десетки го поздравиха в социалните мрежи.

„Рамбо е добър човек. Нещастен според общоприетите норми, свободен обаче. Не го оставяме гладен. Наш си е. Браво, че е изчистил. Да срещнеш съзнателност спрямо грешките си, в днешно време е находка, по-ценна и от златото“, са част от коментарите за постъпката на Христо. Хората благодарят и на Влади Ванков, който от години се бори със замърсяването на пространства в града и около него.

„За мен това е голям успех и всъщност ние от „Доброволно чистене – Велико Търново“ целим точно това – да убедим поне един човек да спре да замърсява собствената земя. Звучи лесно, но за българите това е изключително трудно, щом веднъж са закърмени с идеята, че някой трябва да ходи след тях и да им събира отпадъците. А също и че може да замърсяват безнаказано в България, но да пазят чисто и да изхвърлят разделно в чужбина, защото там има глоби. Да бъдат научени от непознати на нещо толкова елементарно, като да си изхвърлиш отпадъка в кошче, граничи с невъзможното“, споделя Влади Ванков.

Боклуците, които е почистил Рамбо в горичката над „Варуша“, са основно кенчета и пластмасови бутилки от бира. Хората го определят като чудак и добър човек, който е готов да помогне на всички. А един от потребителите на социалната мрежа дори споделя, че преди време Рамбо е помогнал на полицията да залови престъпник в боровата гора на „Картала“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.