Жени Михалек и Анета Джингарова учат чужденците в Масларево на български

В курса са се записали над 40 души, обучението е безплатно и веднъж седмично

 

ЖЕНИ ЗАШЕВА – МИХАЛЕК, КОЯТО Е ОМЪЖЕНА ЗА ПОЛЯКА КУБА, И УЧИТЕЛКАТА АНЕТА ДЖИНГАРОВА учат над 40 чужденци в Масларево на български език. Курсовете започнали в кухнята на Жени, но вече се провеждат в читалището на селото веднъж седмично. Жени говори английски и полски и така се разбира с англичаните, германците и поляците в селото.

В момента тя учи магистратура начална и предучилищна педагогика. Анета е дългогодишен начален учител в Алеково. Курсът е безплатен и на доброволни начала. Преди година Анета Джингарова научила на български две деца от Обединеното кралство, които вече са в средния курс, разказва учителката, която от десет години живее със семейството си в Масларево и има три деца.

ВСИЧКО ЗАПОЧНАЛО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2021 ГОДИНА. Тогава Жени се срещнала с Хедър Денсер, докато помагала с Куба на една баба с хранителни продукти. Хедър е от Англия, живее в Масларево от 10 години заедно с партньора си Адриан.

„Споменах, че искам да направим курс по български език за чужденци. И тя просто каза: „Хайде да го направим“. Сподели моята идея с другите десет семейства британци и за няколко дни вече имахме група. Беше трудно с намирането на място, но направих кухнята си учебна стая. Помолих за помощ Анета Джингарова, която е учител в с. Алеково. Аз уча магистратура предучилищна и начална педагогика. За мен този курс е едно голямо предизвикателство. Анета е професионален учител и може да се научи много от нея. Курсовете са всеки вторник от 18:30 и имаме специален учебник за чужденци. Учим ги на граматика и пунктуация на ниво „А“, формиране на компетентност за устно общуване на официалния български език. През есента три семейства с поляци се заселиха в Масларево. Бяха силно заинтересовани от курса и направихме отделна група за тях. Три семейства от Австрия също се присъединиха към нашите курсове”, разказва за нестандартното начинание Жени.

В момента в курса има около 43 ученици. От 9 март официално обучението се провежда  в читалището в с. Масларево, пак всеки вторник. В 17 часа е курсът за деца, а от 18.30 – за възрастни. Могат да се включат и хора от други села. Има групи с превод на полски и английски език. Има и един руснак, на когото двете преподавателки помагат на руски. Освен изброените чужденци в Масларево има семейства от Дубай, Южна Африка и Испания. В съседното село Вързулица също има много новодошли. Освен че имат голям интерес към курса по български език, новите приятели помагат и в други инициативи.

„Събрахме средства за няколко баби за дърва за зимата. Мартин (англичанин) подари на няколко семейства в нужда мебели. На Коледа искаха да организират базар с безплатни сладкиши, дрехи и подаръци. За съжаление, не позволиха заради мерките за коронавируса. Надявам се на Великден да осъществим идеята. Имаме и много други идеи – например да се купи машина за кино и да прожектираме детски филми, ако има интерес – и за възрастни. Сформирали сме група доброволци и искаме да помагаме на възрастните хора в нужда. Имаме план да почистим селото и да направим и други места, подходящи за деца. Селото се напълни с дечица и те имат нужда от терен за игра. Планирали сме много курсове, турнири и забавления. Няма да издавам повече, за да има изненада. Радвам се, че читалището отвори врати за много нови неща. Организираха почерпка и музика за Трифон Зарезан, беше много забавно и вкусно. Имаше и работилница за Баба Марта, децата направиха чудесни мартенички. В Масларево има много талантливи деца – свирят на китара, пиано, рисуват и пеят. Надяваме се да развием селото и да сме задружни и в бъдеще. Предстоят само хубави неща”, с охота и вълнение споделя още Жени Михалек. Колежката й Анета Джингарова допълва, че всъщност англичаните възприемат трудно българския език.

ПРЕЗ 2019 Г. ЖЕНИ И КУБА ВДИГНАХА АТРАКТИВНА СВАТБА В СЕЛОТО, КАТО ТОЙ взе своята любима с каруца. Преди това двамата се бяха запознали на гурбет в чужбина и полякът пристигна в България. За съжаление, малко след сватбата изгоря къщата на младоженците. Но те сега си имат нов и уютен дом, след като след пожара отново поработиха в чужбина. През м.г. по инициатива на семейство Михалек на старото сметище в селото бяха засадени 965 различни дръвчета. Те винаги са усмихнати и готови на помогнат на човек в нужда, а сега Жени инициира и уроците по български за чужденците в селото. Само през последните месеци германци са купили близо 17 къщи в Масларево и така чужденците вече са доста голяма група в селото, което наброява 395 души по постоянен адрес.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.