Водещи новиниОбщество

Първият сателитен квартал на Велико Търново се разраства

Арх. Николай Малаков: „Според Общия устройствен план градът трябва да расте към Трошана и вилната зона над бившия завод „Победа“

 

„Велико Търново Хилс“ е един от районите, към които градът може да расте.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТЕСНЯ, А МАСИРАНОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ПРЕВЗЕЛО ВСИЧКИ СВОБОДНИ ПЛОЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРАТА СТОЛИЦА. Преуплътняването със сгради обаче носи огромни неудобства за обитателите, а липсата на паркоместа е огромна. Този проблем може да бъде преодолян само с разширяването на града, което вече се случва. „Да, предвидено е да се разраства и това да става в посока местността Трошана, където се намира първият сателитен квартал на старата столица, както и към вилната зона над бившия завод „Победа“, коментира главният архитект на общината Николай Малаков.

В замисления като сателитен квартал „Велико Търново Хилс“ обаче всичко вече е разпродадено. Сред последните собственици има и няколко украински семейства, показа наша проверка, които са се присъединили към десетките постоянни обитатели. Само преди броени дни са изтъргувани и последните двайсетина места за еднофамилни къщи в южната страна на комплекса, който бе направен от покойния бизнесмен Петър Христов с привлечени израелски капитали. След сделките се очаква в района да бъдат изградени и над 30 нови къщи, с които да нарасне сателитният квартал.

Сателитният квартал е един от малкото с изградени подходи и улична мрежа райони за живеене.

СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВИЯ САТЕЛИТЕН КВАРТАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРА ПРЕЗ 2005 Г., КОГАТО НЯКОЛКО КОМПАНИИ и самият Христов купиха над 60 дка земя в района около Света гора и Южния пътен възел на малко известната тогава местност Трошана, кръстена на виден болярин, възнаграден със земя и гори заради смелостта си. Няколко години по-късно тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството и впоследствие президент Росен Плевнелиев дойде лично, за да връчи документите за въвеждане в експлоатация на първия етап от комплекса, който бе планиран за инвестиция от над 20 млн. евро за първоначалния му вид, в който влизаха вътрешната улична мрежа и подходите с дължина над 3 км. Впоследствие кварталът бе предвиден и за разрастване. Идеята на сателитния квартал е да поеме обитатели с по-добър стандарт, за които да бъдат осигурени удобства, паркови зони, места за автомобили и т.н, от каквито екстри започва да страда болярският град заради презастрояването си.

НА ГОЛЯМ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЦЕС ВЕЧЕ Е ПОДЛОЖЕНА И ДРУГАТА ЗОНА, В КОЯТО Е ПРЕДВИДЕНО ДА НАРАСТВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Три нови комплекса за обществено обслужване се правят в доскорошната вилна зона над несъществуващия вече завод „Победа“. Паралелно с тях се строят и няколко търговски сгради за нуждите на местни фирми, разбра „Борба“. За разлика от сателитния квартал „Велико Търново Хилс“ обаче, тук нуждата от подходи и вътрешна инфраструктура е належаща, а за нея инвестицията трябва да осигури Община Велико Търново, което ще е от важно значение за развитието на района.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *