Горна ОряховицаЗдраве

Горнооряховската болница плаща следването на 5 студентки, за да борят кадровата криза в клиниката

ПЕТ СТУДЕНТКИ, ОБУЧАВАЩИ СЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, СА НАЗНАЧЕНИ НА РАБОТА В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ в Горна Оряховица. Тяхното присъствие помага в обезпечаването с кадри на отделенията в болницата. Освен осигуряването на почасова заетост на бъдещите здравни работници от лечебното заведение заплащат и семестриалните такси на момичетата. Това е една от инициативите на ръководството на стационара за привличане на лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н. Петте назначени студентки са възпитанички на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново.

Д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ.

Девойките помагат на пациентите в Родилно отделение, Първо вътрешно, неврология и звената за лечение на болни от коронавирус.

„Заради хроничния недостиг на медицински сестри и на лекари болницата е в готовност да плаща семестриалните такси и обучението им и да сключва още договори със студенти“, увери управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов.

В МБАЛ работят на трудови договори и шестима специализанти, които също се обучават за сметка на болницата. Те придобиват знания по ендокринология, неврология, рентгенология, кардиология, педиатрия и анестезиология.

Всички студенти и лекари, с който стационарът има договор за заплащане на обучението, са поели ангажимент да продължат да работят в клиниката за определен период от време след дипломиране и взимане на специалност.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *