Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

От градски пчелин във В. Търново добиват над 1 тон мед годишно

Величко Тодоров има 145 кошера в кв. „Бузлуджа“

 

Вляво по пътя за екостадиона, сред акациева горичка в кв. „Бузлуджа” във Велико Търново се е ширнал единственият голям пчелин в града. Скрит на баира сред дървета и ограден с мрежа против крадци и злосторници, за него се грижи собственикът му Величко Тодоров. Засега го е опазил от посегателства, а и 70-годишният мъж си е построил малка виличка в парцела и макар че живее в друг квартал на старата столица, всеки ден е там. Верен пазач е и кучето му, което лае по всеки, доближил пчелина. Образованието и трудовият стаж на пчеларя по нищо не подсказвали, че ще се хване един ден с този занаят. Над 30 години работил във фирмения сервиз на радиозавода, пробвал се да върти и собствен сервиз, но очите вече взели да не го слушат и решил, че на зелено, сред природата е най-добре.

Величко Тодоров от 2004 г. се занимава с пчеларство.

ПЧЕЛИНЪТ МУ Е ОЩЕ ОТ 2004 Г. И ГО НАПРАВИЛ, СЛЕД КАТО ВЗЕЛ НУЖНИТЕ РАЗРЕШИТЕЛНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ОБЩИНАТА. Регистрирал се и като земеделски стопанин. Купил парцела, а постройката е за обслужване на пчелина. В нея преспива през лятото, защото тогава има най-много работа. А и спокойствието и чистият въздух също са за предпочитане.

По пчеларството го запалил приятел и започнали двамата. В началото не разбирал нищо, но полека-лека разучил нещата и продължил сам. Не смята, че занаятът е труден, щом го работиш с желание. Но признава, че много знания трябва да се придобият, преди да се практикува. И сега, след толкова опит, винаги има какво да го изненада. От доста години кошерите му са между 120 и 145, колкото са в момента. Сега всички са активни без два, станали жертва през зимата. Но пак е доволен, че тази година няма големи поражения.

Над 130 са кошерите, скрити между дърветата на акациевата горичка в кв. „Бузлуджа”. А съвсем близо са блоковете.

Първият мед, който изкарва, е акациевият. После липов, защото край Сини вир има липи, където пчелите ходят на паша, и накрая е билковият мед. Продукцията е чиста, защото наоколо няма посеви, които да се пръскат, съответно и пестициди. Количеството мед зависи от природата, но за година добива средно около 1 тон. Медът е чист, екологичен, а пчеларят е включен в програмата „Биологично пчеларство”. Продава го на едро на фирми от Раковски, Ловеч и доста други места. Половината обаче му го изкупуват хората, които го знаят, има си и постоянни клиенти, търсещи чист мед. В момента цената е леко завишена от предишни години – с 1 лев, и килограм се харчи за 10 лв.

Тази година Величко Тодоров не може да се оплаче, но през миналата, 2021 г. му умрели 100 кошера и не можал да извади мед. Разделял пчелите от пълните по празните кошери, дал много пари и за нови отводи, които стават пчелни семейства, но чак сега, пролетта. „Имаше специална програма от фонд „Земеделие” със средства от ЕС за обезщетяване за умрели пчели, но измислиха вариант и не дадоха нищо.

В малката вилна постройка пчеларят прекарва почти всеки ден от годината.

Имах протоколи, виках от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), но искаха някаква декларация 87 (за наличие или липса на задължения), която от 600 пчелари само трима са пуснали, и в крайна сметка на никого не дадоха. Бюрокрацията победи, а половината пари си ги прибраха в министерството. Писах писма и до ДВСК – Велико Търново, и до земеделското министерство, но нищо. Като стане въпрос за пари, все измислят нещо”, възмущава се Величко Тодоров.

Няма кой да поеме пчелина след него, защото и двамата му синове не искат да се занимават. Единият е в Лондон, другият е във Велико Търново, но си има друг бизнес. Казва, че докато е здрав, ще гледа пчелите. А после…

Тези дни са усилни за пчеларите. Всеки кошер се проверява – има ли майка, какви са видовете запаси и въобще какво му е състоянието. Ако има нужда, подхранва се с мед. Време е и за лекарства против акари и вароатоза.

А нови, млади хора сред местните пчелари няма, твърди Величко Тодоров, защото министерства и управленски органи са напът да убият пчеларството у нас.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *