Зам.-началникът на НВУ полк. Пенчев се прости със знамето след 37 г. служба

Един от най-ценените военни получи сувенирна карабина от министъра на отбраната

 

Заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Евгени Пенчев се прости със знамето на Военния университет на тържествена церемония. След 37 г. служба той премина в запаса.

За изключителния си принос към развитието на НВУ и военната наука той получи нагръден знак с логото на университета. Той е изработен от сребро и е с позлата, а към него има миниатюра с образа на Васил Левски. От министъра на отбраната полк. Пенчев получи сувенирна карабина „Манлихер“. Заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев връчи на полковника старопрестолна грамота и почетения знак на кмета на Община Велико Търново.

Полковник Пенчев се прощава със знамето на НВУ.

„Церемонията в Националния военен университет, в която отдаваме заслуженото уважение на военнослужещ, изпълнил воинския си дълг в служба на Българската армия и държава, днес е посветена на полк. Пенчев. Пожелах той да остане в моя екип и не съжалявам за това си решение. Доверих му се, с времето станахме приятели. Той ми показа каква е стойността на традициите не само в Българската армия, а въобще в обществото ни. Евгени, благодаря ти за това.

За всеки началник такива заместници са чест и отговорност. За времето, в което бяхме заедно, не е имало ден, в който да се усъмня в него или да се почувствам подведен. Той беше до мен във всички моменти – и в трудните, и в хубавите.

Благодаря за всичко, което си направил за Българската армия. За мен ти си олицетворение на достойнството и честта, на всичко, което искам да виждам в един български офицер – дух, желание за служба на Българската армия и държава. Благодаря ти отново!“, каза в словото си началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов.

„Службата ми мина по гарнизоните и половината беше тук. Аз така пожелах. Когато ген. Георги Т. Георгиев ми предложи да се върна при условие, че ще стана след това командир на курсантския батальон, аз отговорих „да“. Той се учуди на светкавичния ми отговор, защото това е длъжност, за която трудно се намират хора, но моето призвание беше да възпитавам бъдещите офицери. Когато посрещах курсантите, винаги им казвах, че думи като „дълг“, „чест“, „патриотизъм“ са изпълнени със съдържание, а не са просто думи.

Официалната церемония започна със служба в храма „Свети Седмочисленици“.

Радвам се, че много от настоящите офицери от тези 17 випуска, които служиха под мое командване, днес са в моите чепици и няма да излязат оттам“, каза в речта си полк. Евгени Пенчев и допълни: „Не бързайте да растете в службата. Нека кариерното развитие да не е самоцел за вас. Човек в живота си има 10 минути слава. Не бързайте да я изживеете наведнъж. Растейки в йерархията, ще придобивате власт. Не я използвайте самоцелно. Колкото е опасно използването на власт с користна цел, толкова опасно е и да не използвате властта, която имате. И помнете, че офицерството е каста. Не на всеки му е дадено да стане офицер. Българският офицер трябва да бъде професионалист, защитник на вярата и буден общественик“, допълни още полк. Пенчев.

От своите колеги той получи албум със снимки от цялата му кариера като военнослужещ в НВУ и комплект длета, за да продължи да се занимава с любимото си хоби – дърворезбата. Подаръци полк. Пенчев получи и от колегите си от Курсантския батальон и от приятеля си – историка доц. Милен Михов.

Официалната церемония в чест на полк. Пенчев започна със служба в храма на Военния университет „Свети Седмочисленици“, отслужена от Негово високопреосвещенство митрополит Григорий. В церемонията се включи и Девети етърски ученически гвардейски отряд на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. И завърши със стилен коктейл, на който полковникът показа част от колекцията си, трупал през годините като събирач и пазител на българската история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.