Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Изграждат участъка Боаза – Павликени на АМ „Хемус“ до 2025 година

До 2030 година ще има тунел при Вонеща вода

ИЗГРАЖДАТ УЧАСТЪКА БОАЗА – ПАВЛИКЕНИ НА АМ „ХЕМУС“ ДО 2025 ГОДИНА. ДО 2030 ГОДИНА ЩЕ ИМА ТУНЕЛ ПРИ ВОНЕЩА ВОДА. Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Интерактивна карта за първи път показва плановете за развитие на транспортната инфраструктура на България и свързаните региони до 2040 година. В нея се съдържа информация за обекти от пътната и железопътната инфраструктура, интермодални терминали, летища, пристанища, вътрешни водни пътища, нови мостове и тунели, които ще се реализират на етапи до края на периода. Картата представя плановете на държавата за проектите, които ще се реализират в районите за планиране на страната.

Картата визуализира проекти от основната и широкообхватна TEN-T мрежа, които са в експлоатация през 2022 г. или ще бъдат завършени до 2030 година. Включени са също стратегически важни за България обекти, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до 2040 година. Завършването на проектите е предвидено на различни етапи в рамките на този срок. В периода 2022 – 2025 г. трябва да завърши цялостното изграждане на участъка от Благоевград до Крупник на автомагистрала „Струма“ и трасето между Боаза и Павликени на автомагистрала „Хемус“.

До 2030 г. се планира да завърши строителството на отсечката между Павликени и Шумен на АМ „Хемус“, както и на участъка между Кюстендил и Дупница от бъдещата магистрала „Рила“.

„За улесняване на връзките по направлението север – юг ще се работи за завършване на магистралите „Черно море“ и Русе – Велико Търново. Предвижда се работата по подобряване на условията за придвижване в това направление през централната част на страната да продължи в посока юг чрез поетапно модернизиране на трасето между Велико Търново и Хасково през Габрово и Стара Загора. Очаква се то, както и тунелът под връх Шипка също да бъдат завършени в периода до 2030 г. До края на периода се очаква да бъде изграден Дунав мост 3 при Русе, който е обвързан с изграждането на магистралата Русе – Велико Търново. На картата са представени и стратегическите инфраструктурни проекти във фаза подготовка за предпроектно проучване“, коментират от МРРБ.

Предвижда се активна работа по изграждането на още 4 моста на река Дунав – при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра. Предприети са действия по подготовка за построяването и на още един тунел под Стара планина, при с. Вонеща вода, съчетано с модернизирането на пътя Велико Търново – Димитровград през Прохода на републиката. Посочени са и градовете, които са допустими за участие по проект „Зелена мобилност“. Целта му е да насърчи устойчивата градска мобилност чрез развитие на екологичен, безопасен, функционален и енергийно ефективен транспорт. За подобряване състоянието на обществения градски транспорт и насърчаване на зелената мобилност 40 български общини ще могат да кандидатстват за средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Отделните обекти са означени с пиктограми или линии, а с различни цветове са обозначени пътните и железопътните проекти, които ще се реализират със съответните срокове в периода до 2040 година. Освен легенда картата дава възможност за опериране с нея. Може да се избира каква част от информацията да се вижда на екрана.

One thought on “Изграждат участъка Боаза – Павликени на АМ „Хемус“ до 2025 година

  • 06.04.2022 в 13:37
    Permalink

    Изграждат, а Търново е с най лошата пътна система в България.
    Ходите ли на Улица Козлодуй., колите дрънкат по всеки път.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *