Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

По-висока такса за преглед искат личните лекари

Кадровият ресурс е проблем номер 1 при общопрактикуващите лекари, казва д-р Николай Брънзалов

Три различни тези съм чул откакто председателят на здравната комисия в НС доц. Тонев представи идеята за реформи в здравеопазването. Това коментира в „Денят започва“ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, относно идеята за премахване на личните лекари.

Аз мисля, че е редно да тълкувам документ, а не думи, подчерта той.

На срещата, която проведохме, беше обяснено, че всички пациенти, за които се заплаща дейност, ще останат в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и всички остри случаи след приключване на работнто време на личните лекари, пациентите ще могат да се самонасочват към спешна помощ.

Каквато и ще реформа да направим, ние трябва да имаме кадрови ресурс. Това е проблем номер 1, категоричен е той. Общопрактикуващите лекари са намалели наполовина за последните 20 години, а българското население не е намаляло наполовина, обясни д-р Брънзалов.

Той определи като „безумие“ факта, че потребителската такса от 2,90 лв. не е променяна през последните години. Ако тя беше функция от минималната заплата, направете си сметка каква трябваше да бъде, коментира д-р Брънзалов.

Да ви дам една аналогия – ако някой ви е издал безплатна карта за транспорт, ватманът ли плаща? Това е направено с лекарите в момента, обясни той.
 

istock
Спешната помощ поема и неосигурените пациенти. На различните места в България тя се осъществява много трудно, пак заради липса на кадри, допълни д-р Брънзалов относно идеята за пренасочване на пациентите след работното време на личните лекари.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *