Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Академик от Молловия род е сред инициаторите за Седмица на гората

Янаки Моллов е роден в Беброво преди 140 години

 

Инициативата „Седмица на гората“ за първи път е обявена през миналия век. Това събитие става факт при един забележителен за лесовъдското образование министър на земеделието – проф. Янаки Моллов от еленското село Беброво, от чието рождение през месец ноември се навършват 140 години.

На 12 април 1925 г. двете министерства – на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти, с окръжно обявяват Седмицата на гората, а традицията продължава и днес. През същата година, благодарение на проф. Янаки Моллов, е открит лесовъдният отдел при Агро-икономическия факултет, впоследствие Агрономо-лесовъдски факултет при Софийския университет. В забележителната си реч като декан на факултета пред първия випуск лесовъди през 1929 г. проф. Моллов изрича пророческите думи: „Годината 1925-а ще остане паметна и ще бъде записана със златни букви в историята на развитието на българското горско дело, защото събития от такава капитална важност рядко се случват в историята на народите“.

Днес за този държавник и политик се знае малко и подобно на десетки видни личности от миналото, незаслужено е забравен. Той произхожда от забележителния бебровски род Моллови, чиито потомци оставят трайна следа през годините в обществено-политическия, стопанския и културния живот на страната. Уникален факт е, че този род е дал четирима академици на българската наука – основателя на родното здравеопазване д-р Димитър Моллов, неговия син Владимир Моллов, основателя на Българския червен кръст д-р Сава Мирков и проф. Янаки Моллов.

ТОЙ Е ПРАВНУК НА ОСНОВОПОЛОЖНИКА НА РОДА, ЗА КОГОТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ Е ДОШЪЛ В БЕБРОВО ОТ АСЕНОВА МАХАЛА В ТЪРНОВО. Дълги години е старейшина в еленското село и заради грамотността му е наричан Молла Петър – учен Петър. Неговият правнук Янаки следва агрономия във Висшето земеделско училище в Москва, което завършва с титлата „учен агроном от първи разред“. Осем пъти проф. Моллов е декан на Агрономо-лесовъдния факултет, депутат в три обикновени народни събрания и три пъти министър – на земеделието и държавните имоти в правителството на Александър Цанков, на народното просвещение при Кимон Георгиев и на народното стопанство в кабинета на ген. Пенчо Златев.

Като представител на Ефорията и като министър на просветата, проф. Янаки Моллов има честта при тържественото освещаване на Софийския университет на 16 декември 1934 г. да предаде ключовете на сградата на ректора на университета проф. Васил Моллов, син на д-р Димитър Моллов. Бащата пък дарява на Софийския университет през 20-те години на миналия век парцела си на Молловия хан (най-прочутия софийски хан след Освобождението), който днес е част от двора на най-голямото висше учебно заведение. Пет години след откриването му Янаки Моллов е избран за негов ректор, а речта му е посветена на интензивността на производството на земеделското стопанство. Отстоява идеята за жизнеспособността на дребното и средното земеделско стопанство и е противник на кооперативното стопанисване на земята.

А идеята му за Седмица на гората отпреди 97 години е лесовъдите от всички райони на страната да се заемат с разяснителна дейност за значението на българските гори и залесяването.

Тази година инициативата се провежда под мотото „Аз обичам гората“. Верни на традицията и на заветите на своя забележителен земляк, лесовъдите от горските стопанства в Елена и Буйновци отново ще се погрижат за гората. Ще почистят участъци в горските кантони Златарица и с. Костел, в районите на селата Руховци, Марян и Мийковци. Ще има и залесителни акции в удобно за учениците време от средните училища в Елена и Златарица и от основното школо в родното село на проф. Янаки Моллов.

Мария СИМЕОНОВА

3 thoughts on “Академик от Молловия род е сред инициаторите за Седмица на гората

 • 15.04.2022 в 12:15
  Permalink

  Изключително приятно за мен бе да прочета историята на един достоен български род!
  Забележителна приемственост от поколенията на рода! Всеотдайност в делата им в служба на Родината България! Обич към родното българско и грижа и отговорност за опазване на красивата ни природа
  Мъдрост и висока инициатива за просперитета на юБългария!
  Естествено е в такава среда с такьв висок дух да има и достойни поколения!
  Не се очудвам,Архитект Моллов за Вашите дарби и отстояване на бьлгарското!!!
  Крьвта вода не става!
  Сигурна сьм ,че това ще продьлжи и в поколенията Ви!
  Бъдете благословени!!!!!

  Отговор
  • 18.04.2022 в 16:19
   Permalink

   Благодаря на г-жа Палазова за хубавите думи и подкрепата! Пазя отлични спомени от първите години след демократичните промени в България, когато заедно с нея организирахме у нас първият Европейски форум с представители на Съвета на Европа и поставихме началото на процеса на нашата европейска интеграция. 🙂

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *