Горещи новиниКултураОбщество

С изложба на илюстрации от Виолета Белчева и Силвия Калоянова откриха „Фоайе на книгата с автограф”

Изложба на две илюстраторки от Велико Търново даде старт на едно от най-очакваните културни събития през април – „Фоайе на книгата с автограф”. То се организира за 7-ми пореден път под патронажа на Министерството на културата и с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. С осъществяване и координиране на всички прояви от наситена програма се е заела отново РБ „П. Р. Славейков”. От 9 до 28 април предстоят много срещи с автори и изложби. По време на „Фоайе на книгата с автограф” библиотеката ще бъде домакин и на отбелязване 30-годишнината на издателство „Хермес”.

Първото събитие бе съвместната изложба на Виолета Белчева и Силвия Калоянова, подредена в ИЗ „Рафаел Михайлов”. Тя бе открита в съботния ден от директорката на Регионалната библиотека Калина Иванова и зам.-директорът Иван Александров. За Виолета Белчева това е първо представяне в изложбена зала, докато за Силвия Калоянова, илюстрирала над 100 детски книжки, е още една възможност повече хора да се порадват на наситените й с цветовете на дъгата свежи илюстрации.

Виолета Белчева се представя с 12 избрани илюстрации от книги, издадени между 2019 и 2021 г. – „Пепел от пеперуди”, с която проходи като илюстратор, и „Вятърът съм”. И двете с поезия на Борислав Костов. От първата илюстрирана от нея книга – „Пепел от пеперуди”, показва 4 творби, много търновски, както ги определя сама Виолета Белчева. „Някак си затворих посланията на автора под едно нощно небе и покривите и комините, които виждах от прозореца, са все на търновските къщи. Стремях се да покажа друг свят, който е в неговата лирика и винаги съм вярвала, че под покривите на този град има много нежност, любов, както и разочарования, разбира се. Но винаги е цветен”, сподели Виолета Белчева. В изложбата са включени и 4 корици от книги – 3 на Борислав Костов и една на Миролюб Влахов.

   

„Много се радвам, че такъв професионалист като Силвия прие да ме подкрепи и смятам, че изложбата на илюстрации на български автори и издателства е едно прекрасно събитие в рамките на „Фоайе на книгата” и трябва да стане традиция. И ако книгата носи своята душа и послание, то илюстрацията й дава едно друго визуално възприятие, което понякога ни натъжава, друг път – развеселява, но винаги предизвиква в нас чувства. По този начин, когато четем, всичките ни сетива са провокирани”, каза още за „Борба” авторката, която подготвя илюстрациите на 7-ма книга. Това са „Приказки от Северозапада”, също на Борислав Костов, с когото се очертаха като успешен творчески тандем.

Силвия Калоянова е носител на Националната награда „Константин Константинов” за илюстратор на детска книга и е един от доайените в този жанр. Да се занимава с това й е било мечта, но осъзнава, че е свързано с много труд, напрежение и спазване на срокове. В сферата на илюстрациите, завършилата „Графика” във ВТУ художничка се занимава още от студентските си години. Имала късмета случайно да попадне в няколко по-големи издателства и от там нататък станало неизбежно.  Тя вече е участвала във „Фоайе на книгата” преди две години. Надеждата й е сега да има повече аудитория от млади хора. Иначе, Силвия Калоянова за втора година работи с деца в Младежкия дом във Велико Търново и им разкрива тайните на изкуството. Има опит, защото първите 7 години след завършването си е работила като учител.

На тази изложба показва десетина творби, вече познати на публиката и са от книгата на Диляна Крусева – „Малките магьосници от О – III” на издателство „Слово”. Иначе общо илюстрациите в нея са 50 и Силвия Калоянова ги е създавала в продължение на 8 месеца. „Много се забавлявах, беше безкраен празник”, коментира тя. Такива са и илюстрациите й – весели, цветни, издържани в стила на най-добрите образци в българската традиция.

В различни стилове и с различни послания, илюстрациите и на Виолета Белчева, и на Силвия Калоянова са пълни с провокации. Изложбата носи положителни настроения, радва окото и си заслужава посещението.

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *