Свят

Трите сили, които променят глобалната икономика

Вероятно три сили ще оформят облика на света в близките десетилетия: американската икономика, която се възстановява от пандемията от Ковид-19, високата инфлация, водеща със себе си дългосрочно покачване на лихвите, и руската инвазия в Украйна с последвалата я хуманитарна криза. Такава е прогнозата на президента на инвестиционна банка „Джей Пи Морган“ (JP Morgan) Джейми Даймън.

Какво може да се случи с глобалните финанси и със световния растеж и как да се реагира на тези тенденции?

Оформя се комбинация от потенциално безпрецедентни рискове за САЩ и глобалната икономика, прогнозира Джейми Даймън, главен изпълнителен директор и президент на най-голямата американска банка по обем на активите.

Писмото, което Даймън изпраща всяка година на акционерите на банката, този път е издържано в доста по-минорен тон отколкото през 2021 година, отбелязва италианското финансово издание „Мъни“.

Въпреки че описваше подробно предизвикателствата пред САЩ, включително икономическите неравенства, миналогодишното писмо изразяваше увереност, че Америка се намира в разгара на икономически бум, който ще продължи възходящата си тенденция до 2023 година.

Сега обаче избухването на най-големия европейски конфликт от Втората световна война е променило много неща, разтърсвайки пазарите, преобразувайки съюзи и преструктурирайки глобалните търговски модели. Това създава както рискове, така и възможности за САЩ и другите развити демокрации, според Даймън.

На първо място се нарежда темата за войната в Украйна, която поражда висока степен на несигурност. Вашингтон трябва да е подготвен за дълъг конфликт с непредвидим изход, препоръчва Даймън. Преките експозиции на „Джей Пи Морган“ към Русия са ограничени, но въпреки това финансовата институция може да загуби близо 1 милиард долара.

Най-голямата американска банка, чиито активи са достигнали 3,74 трилиона долара към края на миналата година, е обезпокоена и от вторичното влияние на санкциите и отговора на Русия.

Според оценките на главния изпълнителен директор последиците от войната и съответните санкции ще намалят руския брутен вътрешен продукт (БВП) с 12,5 на сто до средата на годината. Срив, който ще е по-лош 10-процентовия спад, последвал дефолта през 1998 година.

Икономистите на „Джей Пи Морган“ са на мнение, че еврозоната, която е силно зависима от Русия за петрол и газ, ще отчете увеличение на БВП от близо 2 на сто през 2022 г. вместо над два пъти по-високия темп от 4,5 на сто, който се очакваше само преди шест седмици. Същевременно според тях американската икономика ще нарасне с около 2,5 на сто вместо предварителната прогноза за 3 на сто. Даймън обаче предупреди, че тези предвиждания се основават на доста „статична“ визия за войната и действащите санкции.

„Джей Пи Морган“ смята също така, че съществува заплаха за веригите доставки и те трябва да бъдат преструктурирани. Ще има победители и победени: някои от основните бенефициенти ще бъдат Бразилия, Канада, Мексико и приятелските страни от Югоизточна Азия. Освен нова конфигурация на веригите за доставки, ще бъдат нужни и нови търговски системи със съюзниците, твърди Даймън. Шефът на водещата американска банка отдава предпочитанията си към връщането на САЩ в Транстихоокеанското партньорство (TPP), което според него е най-добрият възможен геополитически и търговски алианс със съюзниците.

Покaчването на цените на енергията поставя на дневен ред спешната глобална нужда да се осигурят енергийни ресурси по безопасен, надежден и достъпен начин, подчертава Даймън, цитиран от „Мъни“.

Належащ е и въпросът как да се намери баланс между висока инфлация и американския растеж. Всички пътища минават през трудните решения на Управлението за федерален резерв (УФР), убеден е президентът на „Джей Пи Морган“.

Ако УФР действа правилно, то можем да имаме години на растеж и инфлацията в крайна сметка ще започне да намалява. Този процес обаче ще провокира много опасения и ще доведе до крайно нестабилни пазари. УФР все пак не трябва да се тревожи за нестабилността на пазарите, освен ако това не повлияе на реалната икономика: Една силна икономика преодолява нестабилността на пазара, отбелязва шефът на „Джей Пи Морган“.

УФР и правителството постъпиха правилно, предприемайки смели и решителни действия след икономическата катастрофа, причинена от пандемията. Поглеждайки назад, това сработи, заключава банкерът.

За президента на най-голямата американска банка през настоящата година има още много неизвестни. Истината обаче е, че трите сили, които биха могли да придадат нова форма на икономическия и финансов свят, а и не само, са възстановяването на американската икономика, инфлацията, придружена от високи лихви, и войната в Украйна.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *