Общество

Румен Радев награди ученици от Сухиндол за третото им място в конкурс на „Амалипе“

Те получиха отличията си на специална церемония в президентството

 

Учениците от Сухиндол са облечени с национални носии по време на награждаването.

Президентът Румен Радев връчи наградите на ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол за участието им в ученическия конкурс на тема „Имам една мечта: да учим и живеем заедно”. Никола Найденов от VII клас и Кристияна Илиева от VIII клас спечелиха третото място в категория за изображение под ръководството на своята учителка Гергана Димитрова. Специална награда получи и дванадесетокласничката Есил Мехмедова от СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица.

Награждаването премина на специална церемония в президентството, където бяха обявени всички победители. Децата получиха поздравления от държавния глава и имаха възможност да се снимат с него.

Конкурсът се организира за поредна година от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Целта му е да провокира младите хора да създадат послания, насочени към борба с езика на омразата, дискриминацията и агресията. Желаният ефект е децата да разсъждават върху това как учениците могат да бъдат обединени – да учат и живеят заедно, без да се делят по различни признаци. Тези послания трябва да бъдат достъпни, разбираеми и провокиращи техните връстници.

В рамките на конкурса младежите можеха да работят с изображения, видео или с думи. Имаха право да заснемат посланията си, свои истории, интервюта или хипотетични сценарии. Също така можеха да представят своето виждане по зададената тема под формата на есе.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *