Водещи новиниКултура

Само каменната основа остана от родната къща на революционера Иларион Драгостинов

90 000 лв. стоят закопани в рушащ се и тревясал дувар

 

Така изглежда къщата на Иларион Драгостинов днес.

САМО КАМЕННАТА ОСНОВА Е ОСТАНАЛА ОТ РОДНАТА КЪЩА НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР ИЛАРИОН ДРАГОСТИНОВ В АРБАНАСИ, увери се на място „Борба“. По нищо не личи, че там някога е бил домът на един от апостолите в Априлското въстание.

В момента сградата е почти напълно унищожена от времето и безхаберието. Къщата е държавна собственост и вече 33 години е оставена на произвола на съдбата. Радетел за нейното възстановяване през последните десетилетия е председателят на националния клуб „Иларион Драгостинов“ Стоян Калпушков.

Бившият учител и журналист от години се бори за спасяване на къщата, но сякаш държавата е безхаберна за състоянието на материалното ни историческо и културно наследство. Той е родом от новозагорското село Загорци.

Посланието към управляващите от последните 3 десетилетия.

Бил е директор на местното училище. И винаги водел учениците на екскурзия във Велико Търново. При едно от посещенията децата го попитали къде е къщата на апостола от Априлското въстание Иларион Драгостинов, поискали да я видят. Тогава Калпушков ги завел в Арбанаси. Самият той видял родната къща на Драгостинов за пръв път. Годината била 1976-а. Точно 100 години от Априлското въстание. Тогава имало поставена и паметна плоча, а къщата била напълно здрава и запазена.

400 000 ЛВ. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ РОДНАТА КЪЩА НА ИЛАРИОН ДРАГОСТИНОВ СА БИЛИ ОТПУСНАТИ ОТ БИВШИЯ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА СТЕФАН ДАНАИЛОВ, но никой не знае къде са парите към момента, твърди общественикът Стоян Калпушков.

Вратата вече се заключва само с тел.

„Стефан Данаилов изпрати още 400 000 лв., но никой не знае къде са. Никой от кметовете. Вече съм безсилен,“, споделя Стоян Калпушков. Той се преместил да живее във Велико Търново и станал учител в района. Решил да посвети голяма част от времето си за реставрирането на родната къща на Иларион Драгостинов. През всички десетилетия на прехода почти никой не обръща сериозно внимание на проблема. Едва през 2006 година тогавашният министър на културата Стефан Данаилов се запознава със ситуацията.

ОТПУСКАТ СЕ 90 000 ЛВ. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОГРАДАТА, КОЯТО ДНЕС СЕ РУШИ. ОЩЕ ТОГАВА СЕ ПОЯВЯВАТ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ ТВЪРДЕ МНОГО СРЕДСТВА, А ИЗПЪЛНЕНИЕТО Е НЕКАЧЕСТВЕНО. Калпушков наема независим оценител, който определя свършеното за около 20 000 лв.

Оградата вече се руши, а в нея бяха вложени 90 000 лв.

И днес реално по нищо не личи, че в оградата са вложени 90 000 лв., увери се на място „Борба“. От дувара падат камъни, а материалите се рушат. Всичко е в избуяла растителност, а достъпът до рушащата се къща е свободен. Големият вратник се заключва само с ръждива тел. А от години върху руините е поставена табела, на която е изписано от българска пенсионерка, че държавата трябва да се срамува заради състоянието на къщата…

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *