Ученици опитаха космическа храна и се запознаха с успехите на българската космонавтика

Курсанти от НВУ бяха на посещение в СУ „Владимир Комаров“

 

Двама първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски“ бяха гости на СУ „Владимир Комаров“ в Международния ден на авиацията и космонавтиката. Курсантите Александър Наумов и Ива Георгиева представиха пред тийнейджърите успехите на българската космонавтика и дадоха възможност на децата да опитат космическа храна.

Учениците опитват от космическата храна.

„Двамата курсанти са участници в Клуб за космически изследвания към катедра „Национална и регионална сигурност“ във Военния университет и бяха подготвили интересни факти за първите мисии на България в Космоса. Курсант Александър Наумов разказа на децата историята на двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров, а курсант Ива Георгиева им говори на въпроси за космическата храна – една друга гордост на България“, коментира гл. ас. Георги Баев, който е ръководител на космическия клуб и преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“. И допълва, че тази година страната ни чества 50 г. от създаването на Института за космически изследвания и технологии.

По време на срещата учениците опитаха космическа храна, предоставена специално за презентацията от Института по криобиология и хранителни технологии. „Ние от години работим с този институт и вече четвърта година получаваме от тях храна, приготвена за Космоса. Веднъж сме представяли това ни достижение в СУ „Емилиян Станев“ и след това на два международни детски лагера“, уточнява гл. ас. Георги Баев, докато двамата курсанти показваха на тийнейджърите как се консумира космическата храна. Така децата имаха възможността да опитат ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, грах, пилешка пържола, таратор, кисело мляко, кисело мляко с ягоди, брюкселско зеле. „Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукта във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо“, обяснява курсант Георгиева и уточнява, че космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация, или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони.

Заедно с курсантите гости в гимназията бяха и зам.-началникът по учебната и научна част на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов и директорът на институт „Научно-изследователска и иновационна дейност“ доц. д-р Ваня Димитрова.

 

Снимка НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *