Водещи новиниОбщество

Крайният квартал „Чолаковци“ има редица предимства пред широкия център на старата столица

От няколко години местните се радват на редица придобивки, но малцина са тези, които искат да живеят тук

 

МНЕНИЕТО, ЧЕ „ЧОЛАКОВЦИ“ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЛОШИТЕ КВАРТАЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ СВОЯТА ОТДАЛЕЧЕНОСТ ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА, ЗАПОЧНА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ. И действително крайният квартал доскоро беше „забравен от бога“, както се изразяваха местните жители. Улици с дупки, неугледни междублокови пространства и купчини дърва под терасите бяха редовна гледка. А славата на добре познатата в старата столица ромска фамилия „Шишетата“ и до днес витае в панелките.

ДНЕС СИТУАЦИЯТА ОБАЧЕ Е ДОСТА РАЗЛИЧНА. ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ В РАЙОНА БЯХА ВЛОЖЕНИ ПО ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ БЛИЗО 2 МЛН. ЛВ. И тогава, и сега има недоволни от качеството на изпълнението, но така или иначе ситуацията в квартала се подобри. Подменени бяха тротоарните настилки, създадени бяха нови подходи към входовете, а междублоковите пространства бяха озеленени. Изградиха се беседки, поставени бяха и пейки. Сложено беше и енергоспестяващо осветление, а пътеката към кв. „Бузлуджа“ беше изцяло реновирана.

В „Чолаковци“ има и нови детски площадки.

Освен това някои от улиците бяха изцяло асфалтирани, а останалите бяха позакърпени. Извън проекта детската градина беше изцяло санирана, а в квартала се появиха и нови детски площадки. Прави впечатление, че навсякъде има безплатни паркинги, дори и специални места за инвалиди. Има добри хранителни магазини, аптека, училище, местен полицейски пункт и изнесен такъв за плащане на данъци. Бяха санирани и два блока, за които и до днес местните твърдят, че са ремонтирани доста некачествено…

Така изглежда пространството пред един от входовете.

През последните години обаче кварталът се открои на фона на широкия център във Велико Търново например. Предимствата на „Чолаковци“ са очевидни. Качествено или не – новото си е ново. След ремонтите тук се получи и друг феномен. Хората станаха по-ангажирани в поддържането на междублоковите пространства и днес дори могат да се видят саморъчно направени артинсталации, градинки с цветя и цъфнали храстчета.

Градинките в „Чолаковци“ са красиви през пролетта.

ДРУГО МНОГО ВАЖНО ПРЕДИМСТВО Е, ЧЕ В КВАРТАЛА НЕ БЕШЕ ДОПУСНАТО БЕЗРАЗБОРНО СТРОИТЕЛСТВО. ИЛИ ПО-СКОРО НЕ Е ИМАЛО ИНТЕРЕС ОТ СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ. Това запази непокътнати зелените площи и старите архитектурни планове, които позволяват на блоковете да „дишат“, без да се налага съседите да бъдат на една ръка разстояние. Това е и причината места за паркиране все още да се намират, макар и в „Чолаковци“ да има сериозен проблем с прекомерния брой на автомобилите. Въпреки това в широкия център на Велико Търново могат да се видят основно разбити улици, неугледни междублокови пространства и пълен хаос с паркирането. Освен това навсякъде „изникват“ нови и нови жилищни сгради, които стесняват възможностите на жителите.

Нов асфалт, тротоари и рампи могат да бъдат видени в квартала.

ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТИ ОТ ЦЕНТЪРА НА СТАРАТА СТОЛИЦА В „ЧОЛАКОВЦИ“, НО Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ИМОТИТЕ ТАМ СА ДОСТА ПО-ЕВТИНИ. Обзаведени двустайни апартаменти вървят по 45 000 евро, докато подобни такива надхвърлят 60 000 в квартали като „Картала“. Причината е, че в „Чолаковци“ има основно панелни жилища. Някои блокове все още са в лошо състояние, а провалената държавна програма за саниране не вдъхва особен оптимизъм за евентуално бъдещо модернизиране. Като недостатък на квартала трябва да отбележим и липсата на достатъчен градски транспорт, както и натрапчивото присъствие на индустриалния гигант „Кроношпан“. А боклуците продължават да се трупат край реката и създават лош имидж на района.

2 thoughts on “Крайният квартал „Чолаковци“ има редица предимства пред широкия център на старата столица

 • Има и читалище и черква без поп

  Отговор
 • Да но на ул Бяла Бона 1 и 3 нищо не се направи тротоара и улицата за разбити и
  всички плочи за разместени защото всяка фирма копае и прокарва кабели и така
  си остава.Човек може да си счупи краката.До тези два блока от като са направени
  никой нищо не е правил.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *