Забава и знание

На училище със самолет – как живеят на най-далечния канадски остров

Населението на Ил-о-грю е само 130 души, единственото производство на острова е фабрика за сирене

Краят на географията е остров Isle-aux-Grues, разположен в Канада. Той е дълъг 10 км и широк 4 км. Той е единственият обитаван от всички острови (а те са 21) на обширния едноименен архипелаг.
Населението е малко – едва 130 души – през зимата. През лятото има малко повече хора, тъй като се открива туристическият сезон, а пътешествениците идват да гледат и да се чудят на тези, които доброволно са избрали живот далеч от цивилизацията.
– Преместихме се на острова преди шест месеца, – казва канадецът Демиън Бошер. – Разбира се, беше трудно за свикване, но сега не мога да си представя друг живот. Излизаме на улицата и познаваме всички жители. Задължително ще спрем да се поздравим. Дори и да е 20 градуса под нулата, ще си побъбрим и ще си вървим по работата.
Демиън има жена и малък син. Всяка седмица на острова пристига самолет с храна и стоки от първа необходимост. И тогава жителите отиват до магазина, който работи само няколко часа седмично.
„Винаги килерът ни е пълен, посочва Демиън. – Лекар идва на острова веднъж седмично, за да прегледа нуждаещите си. Ако внезапно възникнат сериозни медицински проблеми, летим до болницата със самолет. Четири минути – и сме на континента. През зимата самолетът работи като такси с фиксиран маршрут и всеки ден доставя деца до и от училище.
– Обичаме да летим със самолета, нашите съученици се возят с автобуси, а нас с частен лайнер ни доставят за 4 минути – смеят се децата.
Единственото производство на острова е фабрика за сирене. Местните сирена са популярни не само в Канада, но и в чужбина: част от продуктите се изнасят.
– Храната за нашите крави е изключително качествена, ние храним животните със сено, от окосената трева на острова, – хвали се местният фермер Матийо Ганьо, който има 80 крави във фермата си.

Източник: francetvinfo.fr

One thought on “На училище със самолет – как живеят на най-далечния канадски остров

  • У Перник ходят с винкел на училище!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *