Образование

Разкриват занималня за украински деца в болярския град

Мигрантите могат да кандидатстват за еднократна помощ от 375 лв.

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДПРИЕ РАЗКРИВАНЕ НА ЗАНИМАЛНЯ ЗА ДЕЦАТА НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА, които са намерили спасение от войната в областния град, разбра „Борба“. В ход е процедурата по довършителни дейности в избраното помещение, уточняват се детайлите и подробностите около функционирането на звеното. За момента родителите на 18 малчугани са заявили желание децата им да бъдат записани в инициативата.

Занималнята ще работи в помещения в сградата на Общинския детски комплекс, по-известен като бившия Пионерски дом в старата столица. Теренът вече е инспектиран от служители на местната администрация, които констатирали, че мястото е подходящо за целта. Преди обаче да стартира инициативата, в избраната локация ще се направи козметичен ремонт и ще се монтира климатик.

Все още няма яснота какви точно събития и занятия ще се провеждат там, но идеята е групата да се ръководи от възпитатели и учители. За момента възрастта на децата, чиито родители са пожелали да посещават занималнята, е между 3 и 12 години. Според семействата тази инициатива ще помогне на наследниците им по-лесно да се адаптират в новата среда, без да късат връзката с националността си. Освен това осигуряването на надзор на децата дава шанс майките да работят и да изкарват доходи.

ОСВЕН ОПЦИЯТА ЗА ЗАНИМАЛНЯ ОБЩИНАТА ОСИГУРЯВА И НАПЪЛНО ЕДНАКВИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ В ДЕТСКА ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ на малчуганите на бежанци, каквито имат българските деца и ученици. Единствено родителите трябва да си оправят статута в страната, което става в служба „Миграция“. Оттам нататък си подават документи на място, гледа се адрес по местоживеене и така се разпределят към най-близкото училище и детска градина.

Междувременно мигрантите могат да се възползват и от отпускане на еднократна помощ от 375 лв. Това става чрез подаване на заявление в дирекция „Социално подпомагане“ и ако бъдат одобрени, парите ще се изплащат чрез разкрита банкова сметка в българска банка или чрез пощенските клонове по адресните карти на бежанците.

До момента подслон в община Велико Търново са намерили близо 200 мигранти, а общо в региона те са около 1500 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

One thought on “Разкриват занималня за украински деца в болярския град

  • А кой ще плаща за всички това?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *