Горещи новиниОбщество

Втори ден пенсионери висят на опашки в пощите за великденски надбавки заради срив в системата

От петък пенсионери висят на гишетата в пощата на Велико Търново и не могат да си вземат великденските надбавки от 70 лв. заради срив в системата. Опашките на моменти стигаха до входа й, видя екип на в. „Борба“. Проблемът е в цялата страна, но възрастни хора, които вече са изхарчили оскъдните си пенсии, сигнализираха за проблема в нашата медия. За някои от тях обаче стои въпросът и за физическото им оцеляване.

На 70-те лева разчита Севдан Делев от Горна Оряховица, за да ги даде на доктора, който със собствени средства му купил лекарствата. Мъжът получава пенсията си в областния град, затова от сутринта чака в паричния салон на пощата. Севдан Делев получил инфаркт и инсулт едновременно след втора доза ваксина против ковид. Известно време бил и с парализа на краката, но се оправил благодарение на вещата намеса на кардиолога д-р Ивайло Балакев.

От сутринта в понеделник чака за надбавките и за пенсията си и Ганка Недялкова от Водолей, която идва във Велико Търново специално за това. „Ще чакам, макар да казват, че и днес може да не стане“, коментира жената.

Роза Великова от Велико Търново се надява на надбавките, за да си купи храна с тях, защото е останала без всякакви средства. И се чуди за какво по-напред ще стигнат те. И нейното положение не е леко. Пенсията й е 255 лв., с която трябва да се издържат тя и мъжа й, защото той не получава никаква. „Съпругът ми е кожа и кости и се притеснявам за него. Как се живее с 200 лв. за двама в днешно време? С тези 70 лв. трябва да си купим храна за три дни, колкото са празниците, и не знам какво да купя“, жалва се жената.

По обяд в понеделник служител на пощите обяви, че започват изплащането, по-късно обаче научихме, че проблемът не е отстранен. И пенсионерите отново ще трябва да се редят на опашки.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *