Фелдшерите излизат на протест, настояват за отделна съсловна организация

МЕДИЦИНСКИТЕ ФЕЛДШЕРИ И ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ ПРЕДПРИЕМАТ ЕФЕКТИВНА СТАЧКА В ЗНАК НА НЕДОВОЛСТВО СРЕЩУ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на точка от коалиционното споразумение, касаеща създаването на отделна съсловна организация. Здравните работници от Спешна помощ ще спрат работа и ще излязат с протестни ленти пред медицинските заведения за времето от 10:00 до 11:00 часа на 27 април. Те ще бъдат подкрепени и от фелдшерите и лекарските асистенти, ангажирани в училища, социални заведения, МВР и т.н.

Иван Кънев

„Ние не искаме обезсмисляне и сегрегиране на професията ни. Искаме ясни правила и норми. България е на дъното на всички здравни световни и европейски класации поради липсата на качествено здравеопазване. Искаме да помогнем адекватно, поради което ни трябва отделна съсловна организация. Властта абдикира от проблемите на бранша, пряко касаещи живота и здравето на хората в страната“, коментира медицинският фелдшер във Велико Търново Иван Кънев.

Той подчерта, че с колегите му са били излъгани от управляващите, защото не е реализирана обещаната им интеграция в здравната система. По думите му това е трябвало да се случи през втората сесия на 47-ото народно събрание, а такъв законопроект има внесен още през януари, но не е приет.

„С това в настоящия тежък момент на здравна криза, сложна геополитическа обстановка и пандемия нашите гласове и надежди за промяна бяха потъпкани. Ние сме жертва на двоен стандарт, въпреки че сме в основата на спешността в болници, учебни заведения, социални домове и т.н. Оставят ни без право на саморегулация, самоуправление и самоконтрол“, допълва Кънев.

От бранша са изпратили писмо до председателя на парламента Никола Минчев, президента Румен Радев и премиера Кирил Петков, с което настояват да се изпълни поетият ангажимент за създаване на съсловна организация.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Фелдшерите излизат на протест, настояват за отделна съсловна организация

  • 20.04.2022 в 11:14
    Permalink

    Вашето слънце Чекмеджан като беше 12 години на власт нещо да е свършил по въпросът? И как така сега се сетиха да протестират , а не когато Костадин Ангелов или Кирил Ананиев оглавявах Министерство на здравеопазването ? Тези въпроси за един прЕател ги питам

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.