Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Ресторантьорите възмутени от Асен Василев за ДДС-то

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват възмущение от поредното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което според тях той директно атакува бранша, съобщиха от двете сдружения.

В свое публично изявление вицепремиерът казва, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото „видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител“.

„Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените! Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат на което огромна част от нашите колеги фалираха“, изтъкват от БАЗ и СЗБ.

Според тях антикризисното намаляване на ДДС е спасило поне останалите, които са успели да запазят препитанието си и голяма част от служителите си. Затова е много важно тази ставка да бъде запазена и след края на годината, защото „след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално“.

Браншът не вижда подкрепа от правителството и заради спиране на мярката, известна като 60/40, в разгара на летния сезон, тъй като действието й е до края на юни.

„Намалената ставка на ДДС за заведенията беше с цел да се подпомогне конкретно бизнесът. По този начин всъщност цените не се намалиха към крайния потребител, но задържаха нивото си. Сега вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но вие не правите нищо и в тази посока“, заявяват още от БАЗ и СЗБ и допълват, че дори 0% ДДС не може да компенсира цената на тока, която в момента бизнесът плаща.

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *