Клуб „Христо Ботйов“ учредиха в ДГ „Иванка Ботева“

Правнукът на големия български революционер връчи членските карти на децата

Kлуб „Христо Ботйов“  беше учреден в ДГ „Иванка Ботева“ във Велико Търново. За негови най-малки членове бяха приети децата от  първа група „Звънче“ с учители –  Лорета Великова и Веска Велева. Членските им карти бяха връчени от правнука на големия български поет и революционер Боян Ботйов.

Той поздрави всички участници в  събитието и подари значки с лика на Христо Ботев, както и реплика на тефтерчето му, негова стихосбирка, книга за живота на Иванка Ботева и знаме с прочутия надпис „Свобода или смърт“. Боян Ботйов е председател на Общонародната фондация “Христо Ботйов”, а посещението му във Велико Търново беше свързано и с 45 години от основаването на детската градина.

Станка Палазова от Общински комитет „Васил Левски“ – Велико Търново поздрави малките възрожденци.

„Скъпи деца, честито високо звание „Млад възрожденец“ и учредяване на първия клуб „Христо Ботйов“ в гр. Велико Тръново. От името на Общински комитет „Васил Левски и Отечествен съюз – Велико Търново искам най-сърдечно да ви поздравя и благодаря на вас, на директора г-жа Светла Георгиева, на вашите учителки, че ни направихте съпричастни на това съдържателно и много вълнуващо тържество. Носете с чест и гордост името на един от най-големите герои- поет, революционер, борец за свободата на България- Христо Ботев“, обърна се към децата Станка Палазова, която е и областен координатор на Отечествения съюз.

На учредяването присъстваха още: директорът на Младежкия дом Румен Петров, председателят на Отечествения съюз във Велико Търново Елена Мачковска, секретарят на организацията Светомира Балевска, както и председателят на клуб „Христо Ботев“ във Велико Търново Валентина Дянкова. Сред гостите беше и Екатерина Миновска, която е старши експерт в РУО.

Ученици от Природо-математическата гимназия бяха подготвили кратка презентация за живота и делото на Христо Ботев. Станка Палазова подари портрет на, а Светомира Балевска, подари книжки – енциклопедии за живота и делото на революционера. Всички подаръци ще бъдат изложени в специално обособен кът на Христо Ботев.

„Учредяването на този клуб ще даде възможност децата да участват в различни инициативи и мероприятия, да се срещат с различни, което ще допринесе за развиване на гражданското и патриотично възпитание на децата от детската градина. Това е начин да  докажат  гордостта си, че са възпитаници на детска градина, носеща името на дъщерята на големия революционер и поет Христо Ботев“, споделиха от ДГ „Иванка Ботева“.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Елена Мачковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *