Новият болничен корпус за 8 млн. лв. на МОБАЛ е факт, официално прерязаха лентата /СНИМКИ И ВИДЕО/

Откриването на зданието е най-значимото здравно събитие в региона за последните 50 години

 

ТЪРЖЕСТВЕНО БЕ ОТКРИТ НОВИЯТ БОЛНИЧЕН КОРПУС НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, КОЙТО ЩЕ ПРИЕМЕ ОТДЕЛЕНИЯТА ОТ БАЗА II и по този начин ще ситуира на едно място цялата диагностично-лечебна дейност на клиниката. В сряда лентата на зданието бе прерязана от изпълнителния директор на стационара д-р Стефан Филев и главната медицинска сестра Йорданка Минекова.

Новото крило бе осветено от отец Славчо, а събитието бе уважено от депутати, излъчени от 4 МИР, областния управител адв. Людмила Илиева, кметовете – акционери в медицинското дружество, шефката на РЗИ В. Търново д-р Евгения Недева, ректора на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и много други.

Строежът на новия корпус стартира през 2019 г. и приключи преди година. След това се пристъпи към обзавеждане и оборудване, а в момента се очаква Акт 16 на сградата. Цялата инвестиция възлиза на почти 8 млн. лв. , осигурени от продажбата на два болнични имота и нисколихвен заем. Единствената помощ за техника и мебели дошла от държавата, в размер на 800 000 лв.

„Днес е паметен ден на болницата, защото двете бази вече ще бъдат позиционирани на едно място. Дългогодишното разделяне на Нова и Стара болница вече е към своя край. По този начин клиниката ще работи като единен организъм“, заяви д-р Стефан Филев.

Той подчерта, че след близо 50 години разделение на базите стационарът вече ще е едно по-добро лечебно заведение. Обясни, че от медицинска гледна точка преместването на отделенията от Стара болница ще помогне за спасяването на много животи. Така вече пациентите няма да бъдат разкарвани за всяко едно изследване или консултация, слага се край на постоянното сноване на линейни и транспортни средства между двете сгради. В условията на спешност пък оперативните отделения и интензивните сектори няма да има нужда да чакат пристигане на анестезиологични екипи и консултанти.

„Не на последно място социално-битовите условия са съвсем различни. Ние сме длъжници на пациентите, но трудно се осигуряват средства в днешно време за това. Все пак направихме така, че това да се случи“, каза д-р Филев.

„Решението да напусна е узряло отдавна. Чаках да дойде моментът за откриване на корпуса. Това  е една рожба на всички нас, които започнахме заедно. Аз още преди 6 месеца предупредих здравното министерство, че желая да бъде освободен, тъй като приключвам с ангажиментите, които съм поел“, коментира още той.

Губернаторът адв. Людмила Илиева се обърна към екипа на клиниката с благодарност за неуморния труд.

„Болницата създава много добри условия вие да разгърнете пълния си потенциал като професионалисти и съм напълно убедена, че ще предоставяте качествено здравно обслужване в новото крило“, посочи тя.

„Радваме се на привилегията да имаме модерен център към болницата. Благодаря на всички работили по този проект и на здравните специалисти, които преживяха трудни моменти. Покланям се пред вас, защото това, което дадохте за здравето на пациентите, е безценно. Всичко, което зависи от нас – кметовете на общини, за бъдещето на болница, ще го направим“, заяви кметът на старата столица инж. д-р Даниел Панов

Новата сграда ще приеме от Стара болница инфекциозно, неврологично, ортопедично, неонатологично и акушеро-гинекологичното отделение. Единствено физиотерапията няма да бъде преместена, а ще заеме мястото на сегашното АГ звено.

Обединението ще икономиса на клиниката разходи в размер на 400 000 лв., които ежегодно отиват за транспорт между двете бази, за отопление и други комунални услуги. Спестените средства пък ще бъдат вложени в повишаване на качеството на предлаганата медицинска грижа чрез закупуване на нова апаратура и квалифициране на лекарите, които по-често ще бъдат изпращани на обучения и стажове в страната и чужбина.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Новият болничен корпус за 8 млн. лв. на МОБАЛ е факт, официално прерязаха лентата /СНИМКИ И ВИДЕО/

 • 27.04.2022 в 15:33
  Permalink

  А ше преместят ли цукалата и 5л бутилки Банкя от Ковид отделенията, да има де да с*рат и п*каят ‘ората?

  Отговор
 • 28.04.2022 в 12:18
  Permalink

  Колко пъти ще режат лентата. Първо я реза Баце, после тия, след това ректора на ВТУ Бонджолов, и той кандидат за кмет. Гей общността във ВТУ ръководена от Мироса му правила кампанията. Отсега.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *