Полярна мечка е забелязана в южната част на Канада

Животното е било засечено в Мадлен сантр в туристическия район Гаспеси в събота, съобщават очевидци. Служители по опазване на дивата природа се опитват да локализират местонахождението на мечката.
„Кучето лаеше и чух съпругът ми да вика – „Има мечка, има мечка“, каза Софи Бонвил, която няколко месеца в годината живее в селото с около 2000 обитатели на 800 км североизточно от Монреал, което в момента е затрупано от сняг.
Полицията на Квебек предупреди за полярната мечка в Туитър и помоли жителите на селото да не излизат навън без причина.
Изумената от присъствието на полярния хищник в двора й свидетелка каза, че „никой досега не е виждал нещо подобно, дори служителите по опазване на природата и полицаите. Хората си мислеха, че е шега“.
Твърде необичайно е да се види представител на този северен вид толкова на юг от местообитанието му, каза пред АФП биоложката и специалист от морска екология Лин Морисет и свърза случая с климатичните промени.
В Канада полярните мечки, които са най-големите сухоземни хищници, са вид със статут на „специална загриженост“.
Според проучване от 2020 г., публикувано от „Нейчър клаймът чейндж“, глобалното затопляне може да доведе до изчезване на този емблематичен вид заради постепенното топене на ледовете в естествения хабитат на полярните мечки.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *