131 г. от провеждането на Първата социалистическа сбирка отпразнуваха във В. Търново

Социалисти от няколко области се събраха във Велико Търново по случай 131 г. от провеждането на Първата социалистическа сбирка в България. Пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски дойдоха хора от няколко поколения, за да отпразнуват годишнината от събитието.

Общинският председател на БСП Михаил Михалев припомни историческото събитие, при което представители от Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево, Казанлък, Горна Оряховица и Лясковец се събират в лозето на уважавания великотърновски адвокат Никола Габровски, за да обсъдят устава на новата партия. По-късно на Бузлуджа се създава Българската социалдемократическа партия, чийто наследник днес е БСП. Михалев припомни и постигнатото във Велико Търново след 1960 година и създаването на Общонародния комитет за развитие на града и упрекна местните управляващи.

Приятно изненадан бе един от присъстващите – Кою Коев, който в деня на честването отпразнува своя 81-годишен рожден ден. Той получи поздравителен адрес за всеотдайната си работа в партията, на която е станал член преди 60 години. В знак на приемственост Коев връчи членските карти на новоприети младежи в общинската организация на БСП.

Поздравителен адрес от председателя Корнелия Нинова беше прочетен от члена на Изпълнителното бюро на Националния съвет Катя Георгиева. Тя поздрави всички социалисти за годишнината.

Областният председател на БСП Мариана Бояджиева определи делото на Габровски и Благоев като нещо ново, което се оказва силно и стабилно в бъдеще.

Към всички се обърна и областният председател на БСП в Габрово Валери Митов.

Цветя и венци пред паметника поднесоха социалисти от няколко общини. Сред гостите бяха още заместник областният управител и председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Дряново Трифон Панчев, председателят на местния парламент в Павликени Христо Кавалски, председателят на БСП в Стражица Катя Петрова, председателят на БСП в Лясковец Емилия Жилиева, председателят на БСП в Габрово Здравко Кънчев, общински съветници, представители на различни институции, антифашисти и приятели на лявата идея.

За настроението на всички в парка се погрижи певческата група „Нежен пламък“ към читалище „Пламък“ във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.